Categorieën

Service

Rijden de metro's voor de zomer?

Rijden de metro's voor de zomer?
Nieuws

Rijden de metro's voor de zomer?

  • Redactie/Vlaardingen24
  • 23-01-2019
  • Nieuws
Rijden de metro's voor de zomer?

SCHIEDAM - De Hoekse Lijn loopt mogelijk maanden extra vertraging op. Het is daarom zeer de vraag of reizigers voordat de zomer begint al op de metro kunnen stappen.

Het riedeltje is inmiddels maar al te bekend. Het wachten is op de veiligheidsverklaring voor de software. Die zou 24 december afgegeven moeten zijn, maar ook een maand later blijft het wachten. De gemeente Rotterdam kan niet aangeven wanneer de veiligheidsverklaring wel afgegeven kan worden.

Softwareleverancier Bombardier heeft weer nieuwe poroblemen in de software ontdekt. Zo zouden de spoorbomen op de Deltaweg in Maassluis niet goed sluiten. Ook zouden er problemen zijn met kastjes langs het spoor die de snelheid van de metro meten. Beide fouten moeten nader worden onderzocht, waarbij serieus gekeken moet worden of de problemen met de spoorbomen zich op meer overgangen kunnen voordoen.

Al met al lijkt het er niet op dat de veiligheidsverklaring binnen afzienbare tijd rond is. Aanvankelijk zou de metro in september 2017 gaan rijden. De ergernis en het cynisme onder zowel politici als inwoners van de drie Waterweggemeenten groeit met ieder bericht over opnieuw een vertraging. Het lijkt voor velen nu zelfs de vraag of september 2019 wel een haalbare kaart is.

In de Vlaardingse politiek gaan ondertussen stemmen op om als Waterweggemeenten concrete compensatie te eisen. Raadslid Ron Boers: "Met de lethargische houding van dit college, dat één dag gratis reizen voldoende compensatie lijkt te vinden, krijgen Rotterdam en de RET met de dag meer het gevoel dat ze overal mee weg komen. Eigenlijk is het te gek voor woorden dat wij er nu om moeten vragen. Het college had dit uit zichzelf moeten doen.''