RET biedt inkijkje in elektrische bus

03-06-2019 Nieuws Redactie

De nieuwe bus werd vandaag getoond aan de mediavertegenwoordigers; foto's: RET


SCHIEDAM - De RET presenteerde vandaag de elektrische bus, waarvan er voor het jaar om is 55 in Schiedam, Vlaardingen en Rotterdam zullen rijden.

De bussen gaan rijden op de lijnen 32, 33, 38, 44 en 56. Ze hebben behalve het ontbreken van een verbrandingsmotor - en dus ook minder herrie - ook andere voordelen boven de bestaande bussen: ze hebben een moderne inrichting, beschikken over USB-laadpunten, pinautomaten met de mogelijkheid om contactloos te betalen en reizigers kunnen er met de barcode in- en uitchecken.

Grootste pluspunt is de lagere CO2-uitstoot. "In de directe omgeving van de bussen is de uitstoot direct gereduceerd naar nul", aldus de RET. De bussen worden geladen met groene stroom, waardoor de CO2-uitstoot die de RET met zijn busvervoer veroorzaakt, fors daalt.

De bussen worden ’s nachts opgeladen bij de RET-busgarage aan de Kleiweg. Tijdens de dag worden ze in vijftien tot twintig minuten bijgeladen op snellaadstations in Rotterdam (Zuidplein, Van Noortwijckstraat, Conradstraat/CS), Vlaardingen (Holy, Vlaardingen-West) en bij Schiedam-Centrum.

De huidige dieselbussen worden gefaseerd vervangen. Vóór 2030 heeft de RET in lijn met de landelijke afspraken en de afspraken met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag alle dieselbussen vervangen door elektrische bussen. In 2021 komen er nog vijftig 'zero-emissiebussen' bij, in 2024 weer vijftig en in 2029 de laatste honderdtien.

PS. Dit artikel is na plaatsing gecorrigeerd, met name voor wat betreft de inzet van groene stroom en het CO2-beslag daarvan.

Bekijk de foto'sGerelateerd