Restauratie Werkplaats brengt windas terug in regio

28-02-2023 Nieuws Redactie

Een lang verdwenen cultuurhistorisch object is nu weer teruggebracht in de regio; foto: Houthandel Houtex


SCHIEDAM/VLAARDINGEN - Een lang verdwenen cultuurhistorisch object is nu weer teruggebracht in de regio, door Restauratie Werkplaats Schiedam: een windas.

Met een windas kan een bootje uit de poldersloot over de kade getrokken worden naar het boezemwater, of andersom. Bij een inventarisatie uit 2011 blijkt dat er in het gebied van het Hoogheemraadschap van Delfland minstens 55 windassen hebben gestaan. Een windas, ook wel overtoom of overhaal genoemd, stond vroeger overal in het landschap, vaak dichtbij een poldermolen. Veel verkeer ging namelijk over water, ook vanuit de polders. Vaak waren de doorgaans onverharde wegen slecht begaanbaar door regen en ijs. Boeren vervoerden daarom hun producten, melk, boter en kaas, met een schuitje over de bredere molensloot naar een windas om daar over gezet te worden in boezemwater. Hiervandaan kon de markt in de stad bereikt worden.

De Restauratie Werkplaats Schiedam heeft een windas gerestaureerd en deze is nu weer te zien voor het publiek. Wie wil gaan kijken naar de teruggebrachte windas, kan dat doen in Vlaardingen: aan de Trekkade, ter hoogte van Stichting de Zonnehoeve.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date