Relatief veel vuurwerkmisdrijven in Schiedam

27-12-2019 Nieuws Redactie

Opgeblazen brievenbus op het Gerstakker, in november dit jaar (vorig jaar gebeurde dat ook al); foto: Flashphoto


SCHIEDAM – Schiedam staat negende op de lijst met steden in Nederland waar tussen 2012 en 2018 de meeste vuurwerkmisdrijven zijn gepleegd.

Een vuurwerkmisdrijf is in de regel het kopen, verkopen en afsteken van professioneel, illegaal vuurwerk. Ook het zelf maken van vuurwerk en explosieven valt daaronder. Het tijdschrift Dutch Tech Magazine deed er onderzoek naar en zette cijfers van de politie op een rijtje.

Daaruit blijkt dat er in Schiedam in zeven jaar tijd vijftig vuurwerkmisdrijven zijn gepleegd (en geconstateerd door de politie). De tendens is enigszins dalend, aangezien er in 2018 vijf misdrijven in Schiedam werden vastgesteld.

In Vlaardingen eenzelfde ontwikkeling: daar in 2018 niet meer dan twee misdrijven tegen 66 in zeven jaar tijd. De cijfers van Rotterdam tonen een ander beeld: 63 misdrijven in 2018 maar liefst, tegen 297 (dus ruim 42 per jaar) in de periode van 2012 tot en met 2018. De Maasstad is daarmee afgetend vuurwerkmisdaadhoofdstad van Nederland, met ongeveer 8,5 procent van alle misdrijven in Nederland.

Landelijk is de tendens ook stijgend, maar 2018 vertoonde ten opzichte van 2017 een daling, 778 om 739 misdrijven met vuurwerk.

Overigens vallen overtredingen met vuurwerk in de regel binnen het zogenaamde Vuurwerkbesluit, waarmee het geen misdrijven maar overtredingen zijn,die in de regel worden afgedaan met een boete of een taakstraf.Gerelateerd