Rechter acht diefstal gereedschap niet bewezen

25-09-2020 Nieuws Redactie


DEN HAAG - De twee Hagenaars die werden vervolgd voor het stelen van gereedschap onder meer in Schiedam, komen er vanaf met bescheiden straffen.

Tegen de twee was wegens diefstal en witwassen van professioneel gereedschap 28 en 22 maanden gevangenisstraf geëist door het Openbaar Ministerie (OM).  De 49-jarige Petrus van der V. werd vrijgesproken van van diefstal en alleen veroordeeld tot een boete voor het in bezit hebben van wiet. De 41-jarige Janus D. moet tien maanden de cel in, in plaats van de 22 waar het OM om had gevraagd. Justitie rekende hen zeer aan 'zich niets aan te trekken van de hardwerkende ondernemers die ze duperen

De twee hadden volgens het OM gereedschap gestolen uit busjes in Zoetermeer, Oegstgeest, Rijswijk, Noordwijkerhout, Houten en Schiedam. De rechtbank vond het bewijs onvoldoende. Alleen de gegevens van de zendmasten waaruit zou moeten blijken dat de telefoons van de twee zendmasten in de omgeving van de diefstallen opdoken, vond de rechter onvoldoende. Ook is niet bewezen dat Van der V. iets wist van de opslag van het gestolen gereedschap op de adressen in Den Haag en Rijswijk. Daar had de politie tussen 2016 en 2019 een grote hoeveelheid boren en slijptollen in koffers aangetroffen.

De 41-jarige verdachte zou wel betrokken zijn bij de opslag van de spullen op twee adressen. Daarmee heeft hij zich schuldig gemaakt aan witwassen en dat levert hem tien maanden cel op, aldus de rechter. Ook moet hij alsnog een voorwaardelijke celstraf van negentig dagen uitzitten.


Gerelateerd