Quartel wordt grootste IM-berger van Nederland

22-11-2018 Nieuws Redactie

Quartel is de vaste berger als zich bij Schiedam ongelukken op de snelweg voordoen; foto's: FlashphotoNL

SCHIEDAM - Takel- en Bergingsbedrijf Quartel kan aan de slag met uitbreiding. Nu procedures zijn afgerond blijkt dat het bergingsbedrijf aan de Jan van Riebeeckweg op 's-Graveland, volgend jaar ruim dertien procent van alle auto's mag opruimen die naar verwachting in Nederland na ongevallen van de weg moeten worden gehaald. Dit meldt de Stichting Incident Management Nederland (SIMN).

Quartel kreeg in een aanbesteding van SIMN verschillende rayons toebedeeld voor de berging van personenvoertuigen op belangrijke doorgaande wegen. Dit om de auto's zo snel mogelijk van de weg te krijgen en de doorstroming van het verkeer te behouden. Momenteel zijn daar 64 bergingsbedrijven bij betrokken. Per 1 april komend jaar gaan nieuwe afspraken gelden. Quartel dong mee naar het contract voor de berging in meerdere regio's en won er. Maar concurrenten stelden daar beroep tegen in . Deze beroepen zijn onlangs ongegrond verklaard door de commissie van beroep van IWN. De termijn om daartegen bezwaar te maken verviel eergisteren, zonder dat iemand naar de rechter stapte. Zodoende is het werk nu definitief.

Quartel wordt de grootste zogenaamde Incident Management-berger van Nederland. Tot en met 2022 doet Quartel de bergingswerkzaamheden in een groot deel van het Rijnmondgebied en in aantal rayons bij Breda. Deze gebieden zijn goed voor 13,2 procent van het landelijk volume, omgerekend gemiddeld 43 bergingsopdrachten per dag.

Al op 1 november plaatste Quartel een oproep aan autobergingschauffeurs om zich te melden bij het bedrijf, 'in verband met uitbreiding van onze rayons'.

SIMN merkt op dat de aanbesteding zich kenmerkte door het afnemen van de concurrentie. Er werden offertes ontvangen van 58 gekwalificeerde bergingsbedrijven. Dat was 26 minder dan in 2015." Voor 134 van de 208 IM-rayons werd slechts één aanbieding gedaan. Dat was in 2015 in slechts 86 rayons het geval. Het landelijk gewogen gemiddelde van de tarieven vertoonde, voor het eerst sinds 1999, een significante stijging."

De aanbesteding leidde niet alleen tot de toewijzing van het reguliere bergingswerk op IM-wegen, maar ook tot de gunning van standbywerkzaamheden op twintig drukke plekken in het hoofdwegennet. Op die locaties moet de IM-berger in de ochtend- en avondspits een bergingsvoertuig paraat hebben staan om snel ter plaatse te zijn bij incidenten.Gerelateerd