Categorieën

Service

Publiek wint bij samenwerking theaters

Publiek wint bij samenwerking theaters
Uit

Publiek wint bij samenwerking theaters

  • Ted Konings
  • 14-10-2015
  • Uit
Publiek wint bij samenwerking theaters

Roos (l) en Smit zetten hun woorden kracht bij met...


SCHIEDAM / MAASSLUIS - “Het publiek is de winnaar”. Die logica, in de woorden van de Schiedamse theaterbaas Rob Roos, wilden hij en zijn Maassluise evenknie Willem Smit gisteren overbrengen tijdens de perspresentatie van hun gezamenlijke plannen.

De beide theaters gaan samenwerken. Ze gaan hun programmering afstemmen en hun krachten bundelen bij het aan de vrouw en man brengen van hun voorstellingen. “Een groter bereik, meer mankracht, kennis delen”, in de woorden van Smit, in Maassluis voorzitter van het bestuur van Theater Koningshof.

Geen voorstellingen meer van hetzelfde muziek- of dansgezelschap of dezelfde cabaretier in twee keer een halfvolle zaal dus. Voor zo ver alles te plannen is natuurlijk. Die opengevallen plek schept mogelijkheden voor artiesten die nu nog niet aan bod komen.

De deal was snel beklonken, aldus Smit. “Binnen een week waren we er uit.” Dat kan, 'als het gevoel goed is'. Belangrijke factor daarin is het stoppen van Henk Kuipers als programmeur van Theater Koningshof, afgelopen zomer. Dat maakt de weg vrij om de Schiedammers het voortouw te geven in het plannen en boeken van de voorstellingen.

Zij kunnen dan 120 Schiedamse en vijftig Maassluise jaarlijkse voorstellingen gebundeld organiseren. Dat geeft meer slagkracht richting de impressariaten. Ook geeft het mogelijkheden artiest en zaal beter op elkaar af te stemmen. “Vlakke-vloervoorstellen passen beter hier”, stelde Roos gisteren in Maassluis. “Schiedam is weer zeer geschikt voor lijstvoorstellingen.” Maassluis kent een zaal met 330 stoelen, Schiedam eentje met zevenhonderd. Bovendien is er ook nog het Wennekerpand in Schiedam, waarvoor Roos cs. ook programmeren. .

Toch mag daaruit niet geconcludeerd worden dat bepaalde voorstellingen alleen nog maar in Schiedam en andere alleen nog in Maassluis te zien zullen zijn. “Als je Jochem Myjer kunt krijgen, in Maassluis en Schiedam, dan doe je dat”, aldus Roos, directeur van Theater aan de Schie. Ook zal de 'eigenheid' van de beide zalen, en van het publiek in beide steden worden gerespecteerd. “We worden geen Kruidvat”, met filialen met eenzelfde assortiment.

Anita van der Linden, hoofd marketing van Theater aan de Schie: “Heel praktisch kun je ook denken aan het uit elkaar halen van voorstellingen die in beide steden geboekt zijn.” Echte liefhebbers willen geregeld een voorstelling nog eens zien, maar natuurlijk niet direct na een paar dagen weer. “En het komt geregeld voor dat voorstellingen pal op elkaar op meerdere plekken in de regio geprogrammeerd staan.”

Vooralsnog is 'Vlaardingen', de tussenliggende theaterzaal tussen beide, niet in de afspraken betrokken. Dat kan op termijn zeker gebeuren, aldus Smit en Roos, maar naar hun inschatting heeft Vlaardingen het nu even te druk met het op de rails krijgen van de nieuwe aanpak en programmering, na de enorme bezuinigingen en de doorstart met veel inzet van vrijwilligers. “Cultuur is een verbindende factor in de maatschappij”, aldus Roos, daarmee aangevend dat steden die zo veel op elkaar lijken en zo veel met elkaar van doen hebben als de Waterweg-steden, logischerwijs ook in hun culturele interesses en activiteiten bij samenwerking gebaat zijn. Om die reden heeft Theater Koningshof ook niet letterlijk de andere kant uitgekeken, op zoek naar een partner, richting Naaldwijk met name.

De winst van de samenwerking - 'het is geen fusie'- zit hem dus vooral in het bereiken van een groter publiek en mogelijk ook in het drukken van kosten. “Centraal organiseren, lokaal ondernemen”, luidt wat dat betreft het motto van de samenwerking.

Wat dat betreft is er nog veel onderzekerheid in Maassluis. Koningshof moet het dit jaar doen met 45.000 euro subsidie. In de begroting voor volgend jaar is volgens Smit een bedrag opgenomen van 120.000 euro. “Waar dat bedrag vandaan komt? Niet van ons.” Mogelijk is het overgenomen uit een min of meer rapport over de toekomst van het theater. “We denken volgend jaar 200.000 euro nodig te hebben”, aldus Smit.