Publiceren beelden dief blijft hachelijke zaak

28-01-2020 Nieuws Redacctie


SCHIEDAM - Het Openbaar Ministerie steunt de middenstander die gisteren beelden van een winkeldief op internet zette niet, maar treedt evenmin op tegen het op deze manier proberen te stoppen van diefstallen.

De eigenaar van de Primerawinkel op het Geuzenplein in Schiedam-Noord zette gisteren bijgaand beeld op facebook. het betreft foto's en een filmpje van de man die afgelopen donderdag accessoires voor een telefoon meenam - en niet afrekende. Voor de ondernemer ging het om 'veel geld'.

Justitie stelt dat 'een winkelier die bijvoorbeeld een print screen maakt van een persoon die onder toeziend oog van de beveiligingscamera een diefstal pleegt en deze afbeelding vervolgens op internet of in de etalage van zijn winkel plaatst, in principe niet strafbaar is'. "Afhankelijk van de situatie kan het plaatsen van dit soort beelden met begeleidende teksten wel de strafbare feiten smaad of belediging opleveren, óf volgens het civiele recht een onrechtmatige daad zijn." Ook de Autoriteit Persoonsgegevens kan volgens een politiewoordvoerder optreden door middel van een boete, wanneer onrechtmatig de privacy wordt geschonden. "Wij raden mensen aan altijd aangifte te doen en de beelden te delen met de politie."

De meeste klanten en relaties van Primera Woudhoek delen de terughoudende opstelling van het OM niet: de twee berichten op facebook zijn samen meer dan drieduizend keer gedeeld.
 


Gerelateerd