Categorieën

Service

Proef tegen overlast rustende chauffeurs

Proef tegen overlast rustende chauffeurs
Nieuws

Proef tegen overlast rustende chauffeurs

  • Redactie
  • 20-04-2016
  • Nieuws
Proef tegen overlast rustende chauffeurs

ROTTERDAM - Schiedam en tien andere gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en Rijkswaterstaat (RWS) gaan in een gezamenlijke proef het fout en onveilig parkeren van vrachtwagens aanpakken.

Vrachtwagenchauffeurs mogen alleen nog parkeren in de vakken op de parkeerplaatsen langs de (snel)wegen en op de aangewezen truckparkings in de gemeenten. Een team van buitengewone opsporingsambtenaren waarschuwt de chauffeurs die in de fout gaan de komende weken nog, na 1 juni wordt er daadwerkelijk gehandhaafd. Een overtreding kost de chauffeurs een boete van € 90. Zij worden ook gewezen op veilige parkeeralternatieven in de regio.

Met de proef willen de gemeenten, RWS en het Havenbedrijf Rotterdam iets doen aan de overlast die vrachtwagenchauffeurs soms veroorzaken. Als zij hun trucks neerzetten op plekken waar dit niet mag, kunnen ze daar zorgen voor ongewenst zwerfafval, geluidsoverlast en milieudelicten. Ook voor de chauffeurs zelf kunnen onveilige situaties ontstaan, aldus de initiatiefnemers.

De pilot van de gemeenten en RWS volgt op de aanpak van het Havenbedrijf Rotterdam (HbR). Dat startte al eerder met het aanpakken van de parkeeroverlast door vrachtwagens door handhaven te combineren met het aanbieden van betaalde parkeerplekken.

Voorafgaand aan de proef is een zogenaamde nulmeting gehouden; tussendoor worden tellingen gedaan om te kijken of er na het wegsturen van de vrachtwagens op plekken waar ze niet mogen staan, genoeg parkeerplekken zijn die wel geschikt zijn.