Categorieën

Service

Proef met verhuizen winkels naar winkelgebied

Proef met verhuizen winkels naar winkelgebied
Nieuws

Proef met verhuizen winkels naar winkelgebied

  • Redactie
  • 11-11-2015
  • Nieuws
Proef met verhuizen winkels naar winkelgebied
SCHIEDAM - Er komt volgend jaar een proef met het verhuizen van winkels naar het kernwinkelgebied. Dat stelde wethouder Marcel Houtkamp zojuist tijdens de vergadering waarin gemeenteraad en college de begroting 2016 bespreken.

De proef past in het proces om het kernwinkelgebied te verkleinen en bestaande winkels op de routes naar dat gebied te verplaatsen. De winkelpanden dienen dan te worden omgebouwd tot woningen.

Een ander onderzoek waarmee de binnenstadswethouder van doen heeft is dat van Rotterdamse studenten, die werken aan een Stedelijk Distributieplan. De resultaten daarvan worden 'zeer binnenkort' verwacht, aldus Houtkamp.

Ook wethouder Patricia van Aaken, met onder meer zorg in haar portefeuille, kondigde een 'pilot' aan. Met zorginstelling Frankeland wordt gekeken naar de mogelijkheden van geclusterd wonen.

Van Aaken evalueert binnenkort de mogelijkheden tot een zogenaamd 'revolving fund', waarmee investeringen in duurzaamheid gefinancierd kunnen worden. Er bestaat een dergelijk fonds voor de particuliere woningverbetering en dat zou zij breder in willen zetten.

Wethouder Nathalie Gouweleeuw van Financiën stelde tijdens de begrotingsbehandeling voor dit mogelijke fonds ook te betrekken in de financiën van de gemeente. De beide wethouders spraken over dit fonds naar aanleiding van een motie van D66.

Een onderzoek/advies waarmee wethouder Alexander van Steenderen vandoen krijgt is dat van de Amerikaan Jeremy Rifkin. Deze haalde de pers door voor veel geld een adviesopdracht van de metropoolregio Rotterdam-Den Haag in de wacht te slepen. Het advies betreft de grote structurele veranderingen die gaande zijn in de economie en de techniek. “Daarvoor is inzicht en visie nodig”, aldus Van Steenderen. De metropoolregio geeft aan in deze niet zelf in huis te hebben. “Rifkin heeft bewezen zo'n proces te kunnen trekken”, aldus de wethouder. “Ik denk niet dat het goedkoper zo zijn als we hiervoor een lokale partij hadden genomen.”