Processie ter ere van Liduina

21-05-2015 Nieuws Redactie

foto's: Roger Pluijm

SCHIEDAM - Liduinastad Schiedam krijgt een echte processie: een tocht met de relieken van de heilige door de straten van onze stad. "Liduina is van ons allemaal!", noemt pastor Henri Egging als reden van dit initiatief. De processie wordt gehouden op 21 juni.
Het is al honderden jaren niet meer voorgekomen dat er in Schiedam zo'n religieuze rondgang werd gehouden. Na de reformatie waren katholieken gedwongen hun verering voor Liduina en ook andere religieuze overtuigingen en praktijken, binnen de kerkmuren te houden. Vandaar ook de Stille Omgang die ieder jaar op het Liduinafeest wordt gehouden: 'stil' omdat deze niet mag opvallen.

Bij gelegenheid van het Liduinajaar heeft de parochie besloten nu wel 'naar buiten' te gaan, aldus Egging. Aanleiding is het feit dat de Liduinakerk 25 jaar geleden tot basiliek werd verheven. "Daarmee kregen we een bijzondere opdracht mee: de verering van Liduina levend houden, ook buiten de eigen kring. Dan mag je ook naar buiten gaan, want iedereen moet het verhaal van Liduina horen."

Op 21 juni start om half 3 een processie van Liduinabasiliek naar Grote Kerk. De relieken (stoffelijke resten) van Liduina worden eerbiedig meegedragen, zoals dat ook op hoogtijdagen in de basiliek gebeurt (zie foto). Voor- en nadien is er een plechtige hoogmis, het rozenkransgebed, een gezongen vesperviering en gelegenheid voor ontmoeting in de Wilgenburg achter de kerk.


Gerelateerd