Pr-fiasco uit 1912 op voor Stuk van het Jaar

02-09-2016 Nieuws Redactie

De spotprent die mee gaat dingen naar Stuk van het jaar

SCHIEDAM - Gemeentearchief Schiedam gaat de spotprent van het vrijende stelletje in het Sterrebos uit 1912, inzenden naar de landelijke verkiezing voor het (archief-) 'Stuk van het jaar'.

Van de honderd stemmen die zijn uitgebracht, kreeg de spotprent ‘Zedelijk Schiedam’ zestig stemmen. Andere stukken waar op gestemd kon worden waren brieven van Adriana de Groot, dochter van Schiedams filantroop M.C.M. de Groot, die in Wenen onder Sigmund Freud psychologie ging studeren. En een fotoalbumpje en brieven uit Zwitserland naar huis van een Schiedams ‘bleekneusje’ uit Zwitserland. De brieven van De Groot haalden dertig stemen, het fotoalbumpje kwam op de derde plek met tien stemmen.

In oktober is het 'Maand van de Geschiedenis' en dit jaar is het thema ‘grenzen’. Het gekozen Schiedamse stuk past daar goed bij. Volgens sommige raadsleden was een uitbreiding van een politieverordening nodig om te kunnen optreden tegen het ‘zedeloze gedrag’ van kussende paartjes in het Sterrebos. Door deze maatregel, en de formulering hiervan, was Schiedam wekenlang het mikpunt van spot.

Dankzij een politieverordening stond Schiedam in 1912 in de landelijke belangstelling, maar niet ten goede. Het gemeenteraadslid C.H. Scheffers had zich tijdens een raadsvergadering vreselijk opgewonden over het zedeloze gedrag van paartjes in het Sterrebos. Na wat politiek getouwtrek stelde de gemeenteraad verordening nr. 22 vast. Het was niet toegestaan 'in gezelschap met iemand van andere kunne, te zitten of liggen op openbare wegen of dijken of op hun bermen, glooiingen of onderkant'. Tenzij de twee gehuwd of bloedverwant waren. Schiedam was in de landelijke pers wekenlang mikpunt van spot. Het Gemeentearchief Schiedam heeft twee van dergelijke spotprenten in de collectie. Deze prent, die door de zin ‘we zijn van de coalitie’ ook het kabinet Heemskerk op de hak neemt, is in de beeldbank van het archief te zien onder nummer 62350. De tekening van kunstschilder en illustrator Johan Brakensiek verscheen als bijvoegsel in het weekblad ‘De Amsterdammer’ (later ‘De Groene Amsterdammer’).

In 2014 behaalde de Schiedamse inzending voor Stuk van het jaar de derde plek.


Gerelateerd