Post NL en Sandd gaan samen

25-02-2019 Nieuws Redactie

Sandd Schiedam


SCHIEDAM - De concurrentie op de Nederlandse postmarkt is voorbij. Post NL neemt concurrent Sandd over. Sandd heeft een verdeelcentrum in Schiedam.

Post NL betaalt 130 miljoen euro voor Sandd. Mededingings- en consumentenautoriteit ACM moet nog wel toestemming verlenen voor wat de facto een nieuw postmonopolie wordt. Sandd nam vorig jaar concurrent Van Straaten Post over. Post NL wijst erop dat als de autoriteit de overname tegenhoudt, staatssecretaris Keijzer alsnog groen licht kan geven. Dit zou dan gebeuren op basis van het publieke belang.

Al langer was er sprake van gesprekken tussen de twee bedrijven; de postmarkt krimpt jaar op jaar, naar verluidt met tien procent. Dat maakt de spoeling voor twee elkaar beconcurrerende bedrijven dun. De twee beconcurreerden elkaar met name om zakelijke contracten.

Een fusie zorgt voor de zo verlangde kostenbesparing. Bij Sandd werken ongeveer negentienduizend mensen, van wie zestienduizend postbezorgers, die op dinsdag en vrijdag post rondbrengen. Post NL heeft 38.000 werknemers, waaronder achttienduizend bezorgers. De overname is volgens de gewezen concurrenten goed nieuws voor de postbezorgers. De overname brengt hen meer baanzekerheid en maakt het mogelijk om de krimp van de postmarkt ‘op een sociale manier op te blijven vangen’. 

Sandd heeft een verdeelcentrum aan de 's-Gravelandseweg. Zes jaar geleden werd dat pand van zo'n 3500 vierkante meter in gebruik genomen. Vanuit die pand wordt de post verdeeld in een groot gebied rond Rotterdam, van Gouda naar Hellevoetsluis en van Vlaardingen tot Dordrecht. Het centrum had een capaciteit van zo'n 750.000 poststukken per bezorgdag. In hoeverre die distributiecentrum past in het plaatje van verdeelpunten van Post NL moet nog duidelijk worden.