Politie stuit steeds vaker op verborgen ruimtes in auto's

15-12-2017 Nieuws Redactie

SCHIEDAM/ROTTERDAM - Specialisten van de politie-eenheid Rotterdam ontdekken steeds vaker verborgen ruimtes in voertuigen. Deze ruimtes treffen agenten vooral aan in de auto's van criminelen. Vaak ligt er in deze ruimtes geld, een wapen of drugs, zo laat de politie weten.

De gemeenten Schiedam en Rotterdam werken nauw samen om garages die deze ruimtes inbouwen, aan te pakken. Deze inbouwers, facilitators genoemd in politiekringen, zijn een voorbeeld van de 'professionalisering' van criminelen. Deze kunnen terecht bij malafide garages. Om dit probleem aan te pakken, werkt de overheid nauw samen, zegt Arjan de Zwart, diensthoofd regionale recherche in Rotterdam.

Regelmatige integrale controles zorgden er volgens hem al voor dat sinds 2016 meerdere bedrijven uit zichzelf zijn vertrokken. Daarnaast sloten de gemeenten Rotterdam en Schiedam enkele panden bestuurlijk in de Spaanse Polder en ’s-Gravenlandse Polder.

Binnen de politie is inmiddels de expertise aanwezig om de ruimtes te ontdekken. “Deze specialisten zien een duidelijke stijging in het aantal gevonden exemplaren. Op dit moment vindt de politie tientallen ruimtes per jaar in de eenheid Rotterdam”, aldus De Zwart. “De eigenaar van een auto moet zijn voertuig inleveren en krijgt deze pas terug wanneer hij de auto weer in originele staat heeft teruggebracht. Een garage loopt aan het einde van de rit het risico dat ze moeten sluiten.”

Zo sloot de gemeente Rotterdam dit jaar een autopoetsbedrijf aan de Aelbrechtskade op grond van de Opiumwet. Het pand bleek in de nachtelijke uren dienst te doen als versnijdingspand. Een ander garagebedrijf op de Schoonderloostraat bleek ook betrokken bij de inbouw van verborgen ruimtes en de drugshandel. Ook dit pand werd door de gemeente Rotterdam bestuurlijk gesloten voor een half jaar.Gerelateerd