Politie Schiedam: wees alert op sms'jes voor pakketjes

30-05-2021 Nieuws Redactie

Een schermafdruk van een sms'je dat al langer rondgaat


SCHIEDAM - Kijk uit voor sms’jes die oproepen om apps te installeren om postpakketten te volgen. Die waarschuwing doet de Schiedamse politie. "De apps zijn niet van een bezorgdienst, maar van criminelen die via de app wachtwoorden en bankinformatie stelen." Criminelen spelen momenteel in op het toenemende aantal internetbestellingen. 

De politie adviseert ieder die zo’n sms-bericht krijgt om dit weg te gooien. "Melding maken van deze vorm van fraude kan bij de Fraudehelpdesk. Doe dat vooral als je een berichtje krijgt."

Een beetje gerust stelt de mededeling van de politie ook. "Klikken op een linkje in een sms'je levert bijna nooit direct gevaar op. Het gaat pas fout als je op de website daarna wat invult of downloadt." Als dat onverhoopt toch gebeurt - in een onnadenkend moment - dan is het beste om snel de ingevulde  wachtwoorden te veranderen. "Ook op andere websites waar je hetzelfde wachtwoord gebruikt." Als iemand zijn of haar creditcardgegevens heeft ingevuld is de beste optie om contact op te nemen met de creditcardmaatschappij, aldus de politie. Bij het invullen van een e-mailadres is er vooral het risico om - nog meer - spam te ontvangen. Maar blijf opletten: "Persoonlijke gegevens kunnen criminelen ook gebruiken om je op een later moment te benaderen voor bijvoorbeeld spoofing of andere vormen van oplichting."

Al met al luidt het advies van politie Schiedam: "Wees alert en zorg dat je zelf en dat mensen in je omgeving geen slachtoffer worden."Gerelateerd