Politie: drugslijn Vlaardingen - Schiedam opgerold

19-05-2018 Nieuws Redactie

Foto: politie


VLAARDINGEN / SCHIEDAM - Heroïne, cocaïne, een pistool, tasers, een boksbeugel en ploeterdoder, twaalfduizend euro cash en drieduizend euro nepgeld. Dat is een greep uit de zaken die de politie woensdagavond aantrof in twee woningen in Vlaardingen.

De woningen behoren toe aan twee mannen die zijn aangehouden op verdenking van drugshandel.

De drugslijn kwam aan het licht in het onderzoek naar een schietincident op de Dirk de Derdelaan in Vlaardingen in april. Op donderdag 18 april werd daar een negentien-jarige jongen neergeschoten. Die raakte hierdoor zwaargewond.

Het onderzoeksteam dat aan het werk ging, stuitte op een telefoonlijn die gebruikt werd voor de handel in drugs. De zogenoemde 'Appie West Best' was via die lijn 24 uur per dag te bellen voor wat 'dope'. Die lijn heeft de politie woensdag uit de lucht gehaald.

Naast 'Appie' werden nog twee medeleveranciers van de drugs aangehouden. De drie verdachten zijn 21 en 23  jaar oud en komen uit Vlaardingen. De 21-jarige verdachte is verhoord en heengezonden. De twee 23-jarige mannen zijn gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten voorlopig nog vast. Na de aanhoudingen zijn de woningen van de drugshandelaren doorzocht. Daar vonden agenten onder andere heroïne, cocaïne en wapens zoals een pistool, tasers, een boksbeugel en ploeterdoder, plus dus het echte en valse geld.

Of het schietincident gerelateerd is aan de ontdekte drugshandel wordt onderzocht. “In zijn algemeenheid kun je zeggen dat schietpartijen vaak drugsgerelateerd zijn. Bijvoorbeeld mensen die elkaar willen rippen. Als dat mislukt, wordt er vaak bij geschoten’’, aldus Arjan de Zwart, bij de politie belast met de aanpak van georganiseerde misdaad en ernstige criminaliteit. “Sommige jongeren maken  razendsnel  carrière. Ze beginnen als overlastgevende jeugd, stappen over op inbraken, berovingen, overvallen en proberen dan carrière te maken in de drugshandel waarbij vuurwapengeweld niet wordt geschuwd." Vroegtijdig signaleren, ingrijpen en alternatieven bieden zijn volgens hem de middelen die de autoriteiten hebben om deze 'carrières' in het honderd te laten lopen. "Dat lukt ook vaak wel. Maar helaas heb je altijd te maken met een aantal jongeren die niet geholpen willen worden. Dan kun je als overheid alleen nog maar keihard aanpakken. Opsporen en aanhouden.”Gerelateerd