Categorieën

Service

Ploegentijdklok glasfabriek in stadspark in Leerdam

Ploegentijdklok glasfabriek in stadspark in Leerdam
Nieuws

Ploegentijdklok glasfabriek in stadspark in Leerdam

  • Redactie
  • 10-06-2023
  • Nieuws
Ploegentijdklok glasfabriek in stadspark in Leerdam

SCHIEDAM - Leerdam is blij met een klok die dienstdeed in de glasfabriek, als ‘ploegentijdklok’.

De klok, lang in Schiedam in de bewonderen bij de Vereenigde Glasfabrieken, staat sinds afgelopen week in het Stadspark van de glasstad. Wethouder Kunst en Cultuur Shalandra Hitipeuw onthulde de ouden bronzen klok, nu gehuld in een glazen kubus.

De klok werd in 1895 door de glasfabriek, toen nog in Leerdam, aangekocht als tijdklok.

Het is een bijzondere klok, waarvan ook een glazen replica is gemaakt die zaterdag voorafgaande aan de onthulling aan de Lutherse kerk van Leerdam is geschonken. Deze glazen klok is gemaakt door de Tsjechische glasblazer Marek Bartko.

Onder grote belangstelling werd afgelopen weekend de glazen klok van het Stadspark naar de Lutherse kerk gebracht. Het Christelijk muziekkorps zorgde voor de muzikale begeleiding tijdens de wandeling naar de kerk, waar voor de overhandiging van de klok een speciale dienst is gehouden. 

Cultuur beleidsambtenaar Dick Admiraal vertelt aan het lokale nieuwsmedium Het Kontakt Vijfheerenlanden, dat er heel wat gesprekken zijn gevoerd voor het zo ver kwam. “In 2021 werden wij benaderd door Teus Nijssen. Hij vertelde over deze klok die jarenlang in de glasfabriek heeft gehangen en dienst deed als ploegentijdsklok. De klok ging luiden als het tijd was voor de ene ploeg om de fabriek te verlaten en de andere ploeg de fabriek in ging. Nadat de klok overbodig was geworden is hij verhuisd naar Schiedam waar hij jarenlang in de fabrieksontvangstruimte stond.”

“Toen de glasfabriek in Schiedam werd gesloten kwam de klok terug naar Leerdam, waar hij bij de O-I fabriek lag te verstoffen. De heer Nijssen vroeg of de klok niet aan de Evangelische Lutherse kerk geschonken kon worden, omdat de gebroeders Pilgram, de oprichters van de glasfabriek, het Lutherse geloof aanhingen.” Het was Admiraal die het Stadspark als plek voor de klok opperde. 

O-I verleende medewerking, de stichting Strand Links betaalde - in het kader van het Jaar van het Glas - mee. Uiteindelijk koos men in Leerdam voor de ‘oplossing’ van een glazen klok voor de kerk en de bronzen klok in het Stadspark. Kunstenaar Bouke Groen uit Leeuwarden tekende voor het ontwerp van de glazen box en opstelling zoals die nu in het park te zien is.