Pleidooi voor monument treinramp

18-04-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Julia Mak, overlevende van het grote Schiedamse treinongeluk in 1976, pleit voor een monument ter nagedachtenis aan de ramp.

De raadsfractie van D66 steunt dit plan. Ze doet een appèl op het college van B&W om het monument te realiseren.

Op 4 mei is het veertig jaar geleden dat op het spoor tussen station Schiedam en Schiedam-Nieuwland twee treinen op elkaar botsten. Dit kostte 24 mensen het leven. De ramp staat bij veel Schiedammers en overlevenden een diepe indruk achter gelaten, soms traumatisch.

"Uit mijn ervaring is mij gebleken dat dit ernstige ongeluk niet alleen bij de nabestaanden van de slachtoffers, maar ook bij vele hulpverleners zijn sporen heeft nagelaten. Ik ben daarom ook ontroerd en juich het initiatief toe dat het monument ook een teken van dankbaarheid zal uitstralen voor alle mannen en vrouwen die zich met name op de dag van de ramp en ook de dagen daarna, als
hulpverleners en ondersteuners hebben ingezet", zo stelt M. Wilbrink, oud-brigadier van de politie Schiedam. Hij heeft een steunbetuiging geschreven bij het verzoek.

Hetzelfde deed ing. J, van Roon. "Het verbaasde mij, dat er nog niet zoiets was. Het tekent hoe de bijnaam van het ongeval was ontstaan: 'De vergeten treinramp'. Natuurlijk is de primaire betekenis er van voor de overleden slachtoffers en de overlevenden, al dan niet met blijvende gevolgen. Ik was dan ook met stomheid geslagen toen ik ontdekte, dat het monument ook wordt opgedragen aan de
hulpverleners! Ik beschouw dit als een compliment van enorme waarde van de Schiedamse bevolking aan de gemeentediensten van toen (politie-brandweer-ambulancedienst)."

 


Gerelateerd