Pleidooi voor kwijtschelding van huur voor horecazaken

21-04-2020 Nieuws Kor Kegel

Ben Dubbeldam komt ook op voor kapperszaken en andere gedupeerde winkeliers

SCHIEDAM – De gemeente krijgt het advies om het initiatief te nemen om verhuurders van horecagelegenheden te verzoeken de huur kwijt te schelden gedurende de gedwongen sluiting vanwege de coronamaatregelen.  

Het advies komt van Ben Dubbeldam, die al lange tijd de belangen behartigt van ondernemers onder wie horeca-exploitanten. Hij doet dat onder andere als winkelstraatmanager van de Mgr. Nolenslaan.

Hij doet de Koninklijke Horeca Nederland de suggestie om het advies over te nemen en op de gemeente Schiedam een dringend beroep te doen om te bevorderen dat de vastgoedeigenaren worden verzocht tijdens de coronacrisis de huur niet in rekening te brengen. Overweging van Ben Dubbeldam is dat de vastgoedeigenaren zelf ook slechter af zijn als de horeca in hun panden failliet gaat. Er zijn voorspellingen dat veel horecazaken omvallen, als ze nog langer gesloten moeten zijn, voorlopig nog tot woensdag 20 mei. Dubbeldam spreekt van een dreigende kaalslag en dat heeft hij vernomen van horeca-exploitanten die hij persoonlijk kent.

Begrip van de vastgoedeigenaren kan deze maatschappelijke en economische schade beperken. De branche zelf is hierover ook in gesprek met de eigenaren van horecapanden.

Dubbeldam komt ook op voor kapperszaken en andere winkeliers die gedwongen zijn hun zaken te sluiten of door de crisis een omzetdaling hebben van vijftig procent of meer. Daar zou de kwijtschelding van de huur ook voor moeten gelden, vindt hij.  

Op Facebook reageerde oud-wethouder Menno Siljee als eerste. Het advies van Dubbeldam helpt niet de horeca-exploitanten die zelf eigenaar zijn van het pand waarin hun zaak gevestigd is. Bovendien is het niet zi dat de vastgoedeigenaren geen kosten hebben, aldus Siljee. 
“Dat klopt’, reageert Dubbeldam, “maar het is wel een steun voor de horeca-exploitant die alleen staat en waar de vastgoedeigenaar niet mee beweegt.”

In Breda zijn met een dergelijke aanpak goede resultaten bereikt. Ook zijn er brouwerijen die oog hebben voor de situatie en soepel omgaan met de contracten met cafés en restaurants.