Categorieën

Service

Plan met pand Dwarsstraat 'leuker dan u denkt'

Plan met pand Dwarsstraat 'leuker dan u denkt'
Wonen

Plan met pand Dwarsstraat 'leuker dan u denkt'

  • Redactie
  • 27-03-2017
  • Wonen
Plan met pand Dwarsstraat 'leuker dan u denkt'

Frits Kloppers kleedde het pand in de Dwarsstraat aan met een plastiek; foto: gemeente Schiedam

SCHIEDAM – De bewoners van de Gorzen zouden nog wel eens aangenaam verrast kunnen worden door de plannen met het voormalige wijkcentrum in de Dwarsstraat. Dit stelde wijkprocesmanager Marcel Kreuger vanavond in antwoord op vragen van buurtbewoners.

Volgens Kreuger zijn de plannen met het voormalige 'clubhuis' in zuid niet zoals in de wereld gebracht door Webradio Torpedo. “Gelu...”, noemde hij wat werd geschreven over de ontwikkelingen, toen wijkbewoners hem er naar vroegen.

“Dit is de schrik van je leven”, aldus een dame uit zuid, die vorige week vernam van de plannen. Webradio Torpedo had de primeur dat 'het voormalige Wijkcentrum Zuid in Schiedam wordt verbouwd tot zorginstelling voor mensen met psychosociale of psychiatrische problemen'.

De plannen van 'De Nieuwe Ontwikkelaars' met het wijkcentrum kwamen aan de orde in het wijkoverleg in de Gorzen. “Er is nog niks om over te praten”, aldus Kreuger. “Een ontwikkelaar heeft gevraagd of hij een half jaar de tijd krijgt om uit te rekenen of zijn plannen voor herontwikkeling van het pand financieel haalbaar zijn.”

Zodra dat serieus gaat worden, komen de gemeente Schiedam, de Bewonersvereniging Schiedam-Zuid en de initiatiefnemer 'direct naar de wijk' om de plannen te presenteren, aldus Kreuger. “Als er uitkomt wat ik begrepen heb dat het wordt, dan zal de wijk er blij mee zijn”, aldus Kreuger. “Zeker gezien we bespraken in het kader van de WMO.” In het wijkoverleg was gesproken over de nieuwe taken op het gebied van zorg, jeugd en participatie voor de gemeente.

“Pameijer heeft sinds drie, vier jaar mensen wonen boven de Hof van Zuid. Dat zijn mensen met psychische problemen, en dat gaat goed.” Wat De Nieuwe Ontwikkelaars in de Dwarsstraat willen realiseren zou wel eens 'veel leuker voor de wijk kunnen zijn dan u denkt', aldus Kreuger tegenover een vijftigtal bewoners van Schiedam-Zuid.

Volgens hem is het klip en klaar dat er overlegd zal worden als plannen concreter worden. “Je gaat niet investeren in een pand als je denkt dat de hele buurt het niets vindt.”

De gemeente Schiedam is eigenaar van het pand Dwarsstraat 42, dat enkele jaren geleden door de Stichting Welzijn Schiedam werd verlaten na het terugschroeven van de subsidie. Een leegstandbeheerder houdt het pand nu bij.

Een woordvoerder van de gemeente Schiedam omschreef de plannen als volgt: “De Nieuwe Ontwikkelaars BV heeft interesse getoond in de aankoop van het pand en wil het pand herontwikkelen voor (een) nieuwe functie(s). Zij onderzoekt verschillende mogelijkheden voor herbestemming. Zij zullen een plan ontwikkelen voor het gebouw, afgestemd op de locatie, de (her)gebruiksmogelijkheden, de buurt en de financiële haalbaarheid. De ontwikkelaar zal de wijk betrekken bij het proces om te komen tot definitieve planvorming.”

Als het resultaat van het plan realiseerbaar is en instemming krijgt, zal het pand door de gemeente worden verkocht aan de ontwikkelaar, aldus de woordvoerder. “Voorbereidend hierop heeft de gemeente nu een reserveringsovereenkomst gesloten met de ontwikkelaar.”