Pieter van Vollenhoven tachtig

30-04-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – Pieter van Vollenhoven wordt vandaag tachtig. De hoogleraar Risicomanagement met Schiedamse roots gaat 'nog zeker even vijf jaar door'. "Er is nog veel te doen."

De EO interviewde hem. In dat gesprek kwam ook zijn tijd in Schiedam voorbij. Van Vollenhoven, uit 1939, woonde met zijn ouders en broer aan de BK-laan 128. Dat huis staat vandaag de dag te koop. De herinneringen van mr. Pieter zijn beperkt. “Ik herinner me vooral de oorlog en dan vooral twee dingen: we woonden vlak bij de werf Wilton-Fijenoord en die werd fors gebombardeerd, zowel door de Engelsen als de Duitsers. En we hadden twee ingekwartierden, een SS-officier en een Oostenrijkse officier. Die zaten bij ons in de kelder als er gebombardeerd werd.” Van de bevrijding herinnert hij zich vooral de parades van de Amerikanen en Canadezen.

EO-verslaggever Jeroen Snel vroeg Van Vollenhoven ook naar de herinneringen aan zijn ouders. De familie had een wapenspreuk, 'steeds trouw', en dat typeert ze goed, aldus de zoon van de dakzeilenfabrikant. “Toewijding, doorzettingsvermogen, klaar staan voor elkaar en fatsoen”, dat zijn volgens hem de meest treffende typeringen van zijn ouders.

Die zich grote zorgen maakten toen Pieter in Leiden prinses Margriet had leren kennen en het stel in 1965 hun verloving bekendmaakte. “Ze waren zeer bezorgd. Veel mensen dachten: dit huwelijk is gedoemd te mislukken. In die tijd kwam dit in het woordenboek niet voor.” Een prinses die een 'eenvoudige' Schiedamse jongen trouwde, op 10 januari 1967.

Als mensen het huwelijk een fout noemen, reageert Van Vollenhoven dat het dan wel 'de beste fout is die ik ooit gemaakt heb'. “Er zijn best wel dingetjes geweest, maar mijn vrouw is buitengewoon. Ze heeft me altijd gesteund. Niet altijd blindelings, we hebben ook wel een fors van gedachten gewisseld. Maar ook altijd mekaars hand vastgehouden.”

Het interview met de EO is hier te zien.

Bekijk de foto'sGerelateerd