Phons Ockerse ziet het de goede kant op gaan

08-09-2019 Nieuws Kor Kegel

Phons Ockerse gaat het VvE-beheer bij D & S doen. Foto: Wim van den Berg

SCHIEDAM – Het is nog niet zo lang geleden dat Phons Ockerse en andere Schiedamse afgevaardigden op landelijke ondernemersbijeenkomsten liefst op de achterste rij plaatsnamen en dan maar hoopten dat Schiedam niet genoemd zou worden. Schiedam was leegstandgemeente nummer één, als het om winkelpanden ging. 

Twee jaar geleden meldde Phons Ockerse op Schiedam24 dat de leegstand in 2016 met twee procent was afgenomen. Meer ondernemers toonden interesse om zich hier te vestigen en een aantal deed dat ook daadwerkelijk. Dat bleek uit onderzoek van het Centrummanagement Schiedam, waarbij Ockerse als centrummanager in dienst was na er eerst voorzitter van te zijn geweest.  

En nu? “Nu gaan we vooraan zitten op landelijke bijeenkomsten, want Schiedam wordt keer op keer genoemd als voorbeeldgemeente die het tij heeft weten te keren”, zegt Ockerse. “Dat hebben we met ons allen bereikt”, zegt hij. “De ondernemers, de ambtenaren en het bestuur van de gemeente Schiedam, de vastgoedeigenaren en de banken. Samen. Als je me vraagt wat ik het belangrijkst vind in de ontwikkelingen in Schiedam-Centrum, dan is dat behalve de afname van de leegstand dat we elkaar sneller weten te vinden. Er is een periode geweest dat de gemeente, de ondernemers en de vastgoedsector nogal formeel met elkaar omgingen, maar we hebben beter begrip gekregen voor elkaars problematiek en we kunnen nu sneller schakelen. Procedures hoeven niet eindeloos te duren. Eén telefoontje kan een heel proces in versnelling brengen. Ik vind dat pure winst!”  

Vijfendertig jaar is hij in verschillende functies bij Schiedam-Centrum betrokken geweest. Als kelner (bij Proosje), als echtgenoot van een onderneemster op de Broersvest, als voorzitter van Stichting Centrummanagement Schiedam en sinds hij Chris Coppens opvolgde als centrummanager. Die functie maakt hem zo ongeveer het verbindingsmannetje van de Schiedamse binnenstad. 

En toch begon hij het tijd te vinden voor wat anders. Juist nu het stadscentrum uit het dal klimt. “Ik was nog niet echt bezig om iets anders te zoeken, maar ik ben 58 en ik dacht nog wel een aantal jaren wat anders te willen doen. Toen kreeg ik een telefoontje van John van Doorn. Of we eens ernstig konden praten. Daardoor kwam het nadenken over iets anders in een stroomversnelling.”  

Phons Ockerse wordt bij D & S verantwoordelijk voor het VvE-beheer. Veel Schiedammers spreken nog steeds van Van Doorn & Salari, maar het bedrijf zelf noemt zich de D & S Groep. Binnen die groep bestaan divisies voor bouwen, beleggen en vastgoedbeheer, er is ook een makelaardij en ook een divisie voor VvE-beheer. VvE-beheer ondersteunt Verenigingen van Eigenaren, anders dan vastgoedbeheer waarbij het gaat om de verhuur en onderhoud van de panden. 

Onder de wooncomplexen die D & S in beheer heeft zijn er complexen met meerdere eigenaren die zich verenigd hebben voor het onderhoud en het opbouwen van reservefondsen en administratie, maar D & S doet ook VvE-beheer in opdracht van Verenigingen van Eigenaren die zelf het vastgoedbeheer doen.  

Ockerse begint op dinsdag 1 oktober aan zijn nieuwe functie. “Ik kende John van Doorn natuurlijk al langer, maar we kregen intensiever met elkaar te maken toen er in 2013 het idee was om leegstaande winkelpanden te benutten als outletstores. Er werd een stichting opgericht, Stichting Historisch Outlet Platform, SHOP, die de mogelijkheden ging verkennen. Rotterdam was er niet blij mee, maar waar het op stukliep was dat de meeste leegstaande winkels gewoon te klein waren voor de outletformule. Het was gewoon niet haalbaar voor Schiedam. We hebben de stichting in 2016 omgedoopt in Stichting Historisch Ondernemers Platform. Het is een netwerkpunt voor ondernemers, de gemeente, D & S, de Rabobank en het Centrummanagement.”  

“We zijn er met de binnenstad nog lang niet”, zegt Ockerse. “We komen uit een diep dal en het blijft knokken. Sommige ondernemers hebben helaas moeten opgeven en vonden voor hun pand geen overnamekandidaten. Dat doet pijn. Maar wat we ook zien, is dat steeds meer ondernemers van buiten interesse tonen om zich in SchiedamCentrum te vestigen. Je merkt het aan de bijzondere winkels die er de laatste paar jaar zijn bij gekomen. En als er dan kandidaten voor winkelpanden zijn, is het zaak ze zo goed mogelijk te helpen. Daarbij kunnen de gemeente, de vastgoedeigenaren en de banken van elkaars expertise gebruikmaken om vergunningverlening, financiering of het vinden van de goede ruimte zo snel mogelijk te regelen. We zijn met elkaar doordrongen van het besef dat we geïnteresseerde ondernemers gastvrij moeten onthalen.”