Peter Dijkstra inspirerend in de kerk en kantoorbranche

02-03-2019 Nieuws Kor Kegel

Peter Dijkstra was zeer actief in en namens het bedrijfsleven en in de protestantse gemeente Schiedam. Foto: Rob Siegerist

SCHIEDAM – De welbekende ondernemer Peter Dijkstra is vorige week zaterdag overleden, elf dagen na zijn zesenzeventigste verjaardag. Hij was de drijvende kracht achter boekhandel Mercurius en later oprichter en directeur van Officeland, een bedrijf dat aan kantoorinrichting deed en alles aan kantoorartikelen en kantoormeubilair verkocht.

Mercurius zat vroeger op de hoek van de Lange Haven en de Branderssteeg. In 1968 nam Peter Dijkstra de zaak over van de familie Schoof. Het was een grappig toeval dat toen hij Marian Bodde in 1973 in dienst nam, zij een achternicht van mevrouw Schoof was. Marian Bodde werd zijn trouwe kracht gedurende meer dan veertig jaar. ,,De klanten vragen meer naar jou dan naar mij,’’ complimenteerde Peter Dijkstra haar eens.  

Mercurius breidde uit met de Zuidhollandse kantoorboekhandel in de Passage, gevestigd naast de galerie van Diet Wiegman, en met de kiosk op de Koemarkt, waar later Bram Ladage zich vestigde, tegenover De Amstelbron. Er kwamen ook vestigingen bij in de Hof van Spaland, het winkelcentrum van Schiedam-Noord, en ook in Vlaardingen en Hellevoetsluis. Hij was in die tijd ook voorzitter van winkeliersvereniging Hof van Spaland. In 1994 startte Peter Dijkstra de bouw van een grote vestiging van Officeland aan de ’s-Gravelandseweg 248 en in 1996 gingen Mercurius en Officeland hier samen. Enkele filialen verzelfstandigden, zoals Post Scriptum in de Hof van Spaland, maar Officeland maakte nog een groei mee. 

Met zijn broers is Peter Dijkstra ook enkele jaren actief geweest op Curaçao en Bonaire. Hij was bestuurder van P.J.T. Dijkstra Beheer. In 2014 zette Peter Dijkstra op 71-jarige leeftijd een punt achter zijn loopbaan ter gelegenheid van de overname van zijn bedrijf door KantoorExpert uit Soest. Twee jaar later vertrok ook Marian Bodde wegens pensionering. 
Peter Dijkstra bleef wel bij KantoorExpert betrokken, zoals hij ook voorzitter bleef van ondernemersvereniging ’s-Gravelandsepolder en zich liet zien bij businessclub De Spaanse Grave, de businessclub van het grootste aaneengesloten bedrijvengebied van Europa: ’s-Graveland, Spaanse Polder en Rotterdam-Noordwest. Het ging Peter Dijkstra niet zozeer aan het hart dat KantoorExpert naar Noordwest verhuisde, maar wel dat het door hem geïnitieerde bedrijfspand in Schiedam leeg kwam te staan. 
Goswin Fijen en Frans Davelaar zeggen namens alle medewerkers van KantoorExpert en MaritiemExpert dat Peter Dijkstra erg belangrijk was voor de kantoorbranche. Ze tonen zich dankbaar voor wat hij voor het bedrijf betekend heeft en wensen zijn vrouw Janny en zijn kinderen veel sterkte.  

Peter Dijkstra was ook vele jaren kerkelijk actief als bestuurslid. De laatste jaren was hij voorzitter van het college van kerkrentmeesters van de Protestantse Kerk Nederland in Schiedam. De kerkenraden zeggen in een advertentie dat hij een gewaardeerd bestuurslid was en bovenal een zeer plezierig en fijn mens. 
Maandag is de crematie in besloten kring.