Categorieën

Service

Papierinzameling in Schiedam op niveau

Papierinzameling in Schiedam op niveau
Nieuws

Papierinzameling in Schiedam op niveau

  • Redactie
  • 28-10-2019
  • Nieuws
Papierinzameling in Schiedam op niveau

SCHIEDAM - Een Schiedammer zorgde vorig jaar voor ruim dertig kilo oud papier. Tenminste er werd per Schiedammer 30,2 kilo kranten en tijdschriften, folders en enveloppen.

Het lijkt erop dat de Schiedamse inzameling met behulp van de vrijwilligers van scholen en verenigingen en de wagens van Irado een gunstige invloed heeft op de ingezamelde hoeveelheid papier. In Rotterdam komt men tot 19,5 kilo, in Vlaardingen tot 27,7. In Den Haag, de stad van de ambtenaren waar je wel papierconsumptie verwacht, is dat 19,3 kilo.

Overigens haalt dat het niet bij Tubbergen in de Achterhoek, waar per inwoner 89,4 kilo wordt ingezameld. Om nog maar niet te spreken van Schiermonnikoog, met 184,5 kilo per eilandbewoner. Uiteraard spelen hier allerlei factoren een rol, zoals het toerisme dat zorgt voor veel kilo's afval per hoofd van de bevolking. Steeds is bij grote volumes gescheiden afvalinzameling de vraag of dat veroorzaakt wordt dat een grote inspanning in het gescheiden inzameling, of dat er gewoon veel van gemaakt wordt.

Zo zorgt een Amsterdammer voor 18 kilo glas per jaar, tegen een Rotterdammer voor nog niet de helft. Zijn de mensen in de hoofdstad zoveel actiever met het gescheiden inzamelen of wordt er gewoon meer glas 'opgemaakt'? Een Schiedammer komt tot een productie van gemiddeld 12,9 kilo die in de glasbak verdwijnt. Vlaardingers houden het op 10,9 kilo.

Dit alles blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nederlandse gemeenten zamelden in 2018 gemiddeld 494 kilogram huishoudelijk afval per inwoner in. In zeer sterk stedelijk gebied wordt gemiddeld per inwoner het minste huishoudelijk afval ingezameld, in 2018 was dit 419 kilogram. In niet-stedelijk gebied lag dit met 592 kilogram per inwoner aanzienlijk hoger.

Dat is bijvoorbeeld zeer duidelijk bij het gft. In De Wolden, in Drenthe, zorgen de inwoners 'per hoofd' voor 222,7 kilo groente-, fruit- en tuinafval. Ook in Dalfsen, Boxmeer, St. Antonis en Aa en Hunze, alle landelijke gebieden, wordt meer dan tweehonderd kilo gft per inwoners ingezameld. In Schiedam is dat niet meer dan 20,3 kilo. Ter vergelijk: Vlaardingen 22 kilo, Rotterdam 14,6.