Ov groeit de pan uit

24-08-2018 Nieuws Redactie

ROTTERDAM - Reizigers in de Rotterdamse regio legden in de eerste zes maanden veel meer kilometers af in het openbaar vervoer dan verwacht. In plaats van de twee procent groei waarop was gerekend, legden zij tezamen vijf procent meer kilometers af.

Het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET denkt die vervoersvraag vooral te beantwoorden door de frequentie van metro's op te voeren. Volgens RET-directeur Maurice Unck biedt dat maar beperkt soelaas, zo zei hij op BNR Nieuwsradio. Als de groei doorzet, is volgens hem de situatie rond 2025 niet meer beheersbaar. "Dan wordt het op sommige plekken zo druk dat mensen niet meer mee kunnen. In ov-land moet je ver vooruit plannen om de juiste investeringen te doen."

Voor de hele Randstad is de komende jaren ongeveer een miljard euro nodig, ieder jaar, aldus Unck. Voor de Rotterdamse regio alleen al is dat zo'n honderdvijftig miljoen. Op termijn is volgens hem alleen een automatisch metronet een oplossing. "We kunnen de capaciteit verdubbelen door de metro's dichter op elkaar te laten rijden." De RET bekijkt verder samen met NS en HTM of de frequentie op de treinlijn tussen Den Haag, Delft, Schiedam, Rotterdam en Dordrecht omhoog kan.

Volgens de Delftse hoogleraar Bert van Wee rekent het kabinet vooralsnog met 80 miljoen euro per jaar voor het ov in de Randstad.

Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date