OV-chipkaart populair

22-03-2016 Nieuws Redactie

ROTTERDAM - Klanten van het openbaar vervoersbedrijf RET zijn enthousiast over de OV-chipkaart. Deze betaalkaart is populairder dan de strippenkaart ooit was.

De gebruikers van de RET in het Rijnmondgebied geven de vervoerder een gemiddeld rapportcijfer 7,6. Dat is dezelfde waardering als bij eenzelfde onderzoek vorig jaar. Het is ook het hoogste cijfer voor het openbaar vervoer onder de vier grote Nederlandse steden.

Deze gegevens komen uit de OV-klantenbarometer, een jaarlijks onderzoek naar de mening van reiziger in het OV. De waardering van de reiziger voor de Rotterdamse metro steeg naar een 7,6. De tram steeg - voor de zevende keer op een rij - naar een 7,8 en is daarmee het hoogst gewaardeerde transportmiddel van al het stadsvervoer (in de vier grote steden, maar ook in steden als Leeuwarden en Apeldoorn). 

Het busvervoer van de RET werd met een 7,6 gewaardeerd, 0,1 lager dan het jaar ervoor, toen dit cijfer juist met 0,2 steeg. Pedro Peters, algemeen directeur RET is opgetogen over de ‘prachtige rapportcijfers "In alle vier grote steden stijgt de waardering. Mooi dat we de hoogste gemiddelde score van het OV in de grote steden hebben kunnen vasthouden en dat tram en metro zelfs zijn gestegen! Dit voelt als een beloning voor de jarenlange inzet van duizenden RET’ers." De aanhoudende hoge waardering van de RET-klanten vormt voor hem een extra uitdaging om dit niveau vast te houden of zelfs te verhogen.

Rapportcijfers De waardering per modaliteit per stadsvervoerder is als volgt:

2015

2014

 

Rotterdam

Amsterdam

Den Haag

Utrecht*

Rotterdam

Amsterdam

Den Haag

Utrecht

Bus

7,6

7,5

7,7

7,5

7,7

7,4

7,5

7,5

Tram

7,8

7,4

7,4

7,6

7,7

7,3

7,3

7,4

Metro

7,6

7,4

7,5

 

7,5

7,3

7,4

 


De OV-chipkaart wordt landelijk met een 7,9 gewaardeerd door de reiziger. Dat is een hoger cijfer dan de strippenkaart ooit kreeg in hetzelfde onderzoek. Peters: "Als RET vinden we al jaren dat we met de OV-chipkaart een prachtig betaalmiddel voor de klanten hebben,veel beter dan de strippenkaart. In onze regio zeggen reizigers dit ook al langer. Mooi dat er ook landelijk nu zo’n hoog cijfer uitkomt. Vaak krijgen negatieve geluiden over de OV-chipkaart veel aandacht." De OV-bedrijven werken momenteel samen aan andere mogelijkheden voor betalen in het vervoer, zoals barcode, bankpas en smartphone.


Gerelateerd