Opvang voor gestrande Brexit-truckers in Vlaardingen

01-12-2020 Nieuws Redactie/Vlaardingen24


VLAARDINGEN - Nu een 'no-deal Brexit' met grote stappen naderbij komt, verwachten Rijkswaterstaat en de gemeente Vlaardingen stevige files door vrachtverkeer voor DFDS Seaways.

Naar verwachting beschikken niet alle vrachtwagenchauffeurs over de benodigde douanepapieren voor de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor kan vertraging ontstaan aan de gate van de veerdienst aan de Vulcaanweg. Rijkswaterstaat treft, in samenwerking met de gemeente en andere partijen, maatregelen om het verkeer in goede banen te leiden. Zo verwachten hiermee verkeersproblemen tot bij Vijfsluizen en tot aan Schiedam te voorkomen.

Een van de zaken die daar toe bij moet dragen is het verkeerscirculatieplan. Vrachtverkeer wordt via de Vulcaanweg, het Sluisplein, de Oosthavenkade en de Koningin Wilhelminahaven Noordzijde naar DFDS geleid als er lange files ontstaan. Een langere route naar DFDS zorgt voor minder files de snelwegop- en afritten bij Vijfsluizen en eventueel op de A4 zelf.

Vrachtwagenchauffeurs die niet over de juiste douanepapieren beschikken worden vanaf de gate van DFDS naar een opvanglocatie elders op het DFDS-terrein geleid. Hier kunnen tachtig vrachtwagens parkeren. Deze opvanglocatie heeft een eigen inrit aan de Schiedamsedijk bij het Benelux Workpark. Als er meer vrachtwagens moeten worden opgevangen kunnen deze parkeren op een ingericht parkeerterrein aan de zuidzijde van de Waterleidingstraat. Daar kunnen ook tachtig vrachtwagens terecht. Chauffeurs mogen hier niet overnachten. Verder worden vrachtwagens met gevaarlijke stoffen niet toegelaten op beide terreinen.

Om ook voorbereid te zijn op het scenario waarbij veel meer vrachtwagens dan verwacht de papieren voor de overtocht niet tijdig op orde hebben, stelt Rijkswaterstaat nog twee opvanglocaties beschikbaar, namelijk in Maasdijk (zoutdepot Rijkswaterstaat langs de A20) en op de Maasvlakte. Rijkswaterstaat is inmiddels gestart met het aanleggen van de opvanglocatie op het DFDS-terrein en het inrichten van het terrein aan de Waterleidingstraat. Half december moeten de voorbereidingen klaar zijn. Gerelateerd