Oprichters Brandersfeesten vinden afgelasting verstandig

11-07-2020 Nieuws Kor Kegel

Chris Coppens: 'Enige juiste beslissing'

SCHIEDAM – De oprichters van de Brandersfeesten Schiedam vinden het afblazen van dit jaarlijks evenement in september “de enige juiste beslissing”. Mari Dingenouts en Chris Coppens vinden dat het nieuwe, verjongde bestuur van Stichting Brandersfeesten verstandig heeft besloten. 
Dingenouts en Coppens behoorden 35 jaar geleden met Ruud Pillard en Guus Schram tot de initiatiefnemers van de massaal bezochte feestdagen die nationale bekendheid hebben als de Brandersfeesten van de Jeneverstad Schiedam.                    

Allebei vinden ze het wijs om de Brandersfeesten in Coronatijden geen doorgang te laten vinden. Ook dat de stichting afziet van een kleinschaliger evenement buiten de binnenstad, vinden ze van goed inzicht getuigen. De stichting had een alternatief in bijvoorbeeld het Prinses Beatrixpark of het Julianapark wel overwogen, maar ook daar zal het moeilijk zijn om de bezoekers op anderhalve meter onderlinge afstand van elkaar te bewegen.  

“Een omvangrijk gebeuren leidt tot onveilige situaties en levert gevaar voor de volksgezondheid op”, zegt Dingenouts. “Tenzij je dusdanige drastische maatregelen neemt die tot beperking van het aantal belangstellenden zullen leiden, maar dat gaat heel veel geld extra kosten, waarvan dus minder mensen profiteren.”
Hij vindt het zinvol en wenselijk dat het bestuur van Stichting Brandersfeesten zich op de toekomst van het volkse spektakel bezint. Maar hij zou het niet verkeerd vinden als de horeca enkele kleinschalige activiteiten organiseert om de binnenstad in september toch een feestelijk tintje te geven.  

Oud-voorzitter Coppens en huidig voorzitter Remy Reurling hebben eind van de week contact met elkaar gehad, nadat Coppens publiekelijk had laten weten geen voorstander te zijn van een alternatief voor de Brandersfeesten buiten de binnenstad. “Brandersfeesten en binnenstad zijn één en mogen niet los van elkaar”, zei Coppens eerder deze week. In het gesprek met Reurling gaf hij ook aan dat een alternatief evenement niet in hetzelfde weekend als de Brandersfeesten zou moeten plaatsvinden.
Kort daarna besloot het bestuur de Brandersfeesten dit jaar af te blazen en ook geen alternatief evenement te organiseren. Coppens reageert dat dat de verstandigste beslissing is die het bestuur kon nemen.