Open Expo is een daverend succes

09-09-2018 Nieuws Kor Kegel

Vruchtbaar waren deze vier dagen zeker!

SCHIEDAM – De vierdaagse Open Expo duurt nog maar een paar uur, maar het is een daverend succes mede door alle activiteiten rondom de tentoonstelling. Er doen meer dan 140 kunstenaars aan mee, van wie de helft uit Schiedam. Het begon donderdagochtend al als een soort reünie van kunstenaars en kunstliefhebbers, maar omdat het min of meer in de plaats is getreden van Open Ateliers, is het ook een beetje een kunstbeurs. Het verklaart dat veel kunstenaars een groot deel van de Open Expo in het Stedelijk Museum Schiedam aanwezig waren. Ze konden belangstellenden over hun werk vertellen.

Organisator Cilia Batenburg is verheugd over de drukte en de goede sfeer. “Vrijdag keken we gezamenlijk naar een documentaire over de kunstenaar Mark Rothko en ook zaterdag stond er weer een kunstfilm op de planning. Naast de kunstenaars die er al waren kwam ook de Spaanse Isra Paez live schilderen. Julia Snikkers interviewde cultuurambtenaar Tjitske Houkes over beeldende kunst in de buitenruimte in Schiedam en we voerden met een grote groep kunstenaars een discussie over wat professionaliteit voor een kunstenaar is. Daar trokken we na veel wikken en wegen de voorzichtige conclusie dat het eigenlijk een vloek en een zegen is dat het moeilijk te benoemen is wanneer je een professioneel kunstenaar bent.”  

De zaterdag begon met een performance van Zhanhong Liao die speciaal voor deze gelegenheid rode gewaden maakte. Er was een workshop monotype waarin de beginselen van de grafische druktechnieken worden geleerd. Kunstenaar Jan van Dorp deelde een maaltijd met verschillende zonen en vroeg hen de verhalen van hun vader met hem te delen. Er wordt gezongen door Alberto da Moreno die als Albert de Bruin ook een kunstwerk vol hersenspinsels heeft hangen in de expositie. 
Het was een bomvolle dag want de bezoekers konden ook luisteren naar Sjef van Duin en Maarten Westmaas die een lezing ‘mislukte fotografie voor beginners’ gaven. Kunstenaar Frans Huisman vertelde vanuit zijn medische achtergrond over Anatomy in de kunst. Sander Groen en zijn introducé Krukowski Krukowski droegen gedichten voor en de dag werd besloten met een verteluur waarin verschillende kunstenaars kort over hun werk vertelden. De afsluitende zaterdagborrel werd gehouden in Jeneverie ’t Spul, een paar panden naast het museum.  

En vandaag waren er een schilderperformance van Dick Berckenkamp, een fotografische wandeling, een modeshow en een taalexperiment, waarna Cilia Batenburg het publiek rondleidde door de vier ‘landschappen’ van Vruchtbare Grond. De zalen zijn zo ingedeeld dat er in de zeer uiteenlopende kunstwerken toch een soort orde is aangebracht. Elke museumzaal heeft daardoor een eigen identiteit ofwel landschap. Vruchtbare Grond is overigens dit jaar het thema van Open Expo. 
Om drie uur begint de finissage en wordt geproost op het succes van deze kunstmanifestatie.