Ook in Schiedam belletjes waar Fraudehelpdesk voor waarschuwt

02-11-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De Fraudehelpdesk waarschuwt voor telefoontjes die de mensen schrik aanjagen en ook op kosten kunnen jagen. Vandaag melden meerdere Schiedammers zo'n belletje te hebben ontvangen.

Mensen worden gebeld en krijgen dan een Engels gesproken bandje te horen, namens de 'National Police' en het ‘Dutch Supreme Court’. "Wat er uiteindelijk aan de telefoon gezegd wordt, is wisselend", aldus de Fraudehelpdesk, opgezet door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Of het BSN-nummer wordt naar verluidt misbruikt, of er loopt een arrestatiebevel tegen de gebelde of deze wordt beschuldigd actief te zijn in criminele activiteiten zoals drugshandel en witwassen.

"Hierna wordt u verzocht het cijfer 1 in te toetsen om te worden doorverbonden met een agent", aldus de Fraudehelpdesk "De agent vraagt u vervolgens uw identiteit te verifiëren aan de hand van gegevens. Dit raden wij uiteraard af. Vervolgens wordt soms gezegd dat u uw geld moet veiligstellen door het over te maken naar een bepaald rekeningnummer. Ook dit raden wij af aangezien u dit geld dan kwijt bent."

Vandaag werden Schiedammers gebeld, in ieder geval vanaf het telefoonnummer 06-86608380.

"Wij raden u aan om alert te blijven op toekomstig telefoonverkeer en de voor u onbekende telefoonnummers niet terug te bellen", zo stellen de fraudebestrijders. "Maak nooit geld over op basis van een bericht of telefoontje maar verbreek de verbinding."Gerelateerd