Ook de 'lintjesregen' sneuvelt

16-04-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Ook dit jaar zijn er Schiedammers die het de koning heeft behaagd te onderscheiden, maar de gang van zaken en ceremonie zullen heel anders zijn dan die in andere jaren.

Burgemeester Cor Lamers placht de te decoreren stadgenoten in de week voor Koningsdag te bezoeken, bij een activiteit of in hun eigen omgeving. Maar daar kan wat hem betreft in Coronatijden geen sprake van zijn: het zou het slechte voorbeeld stellen zijn.

Op de dag voor Koningsdag worden dan in de regel de Schiedammer van bijzondere verdienste op het stadhuis genood, om daar in een feestelijke ceremonie bijzonder in het zonnetje te worden gezet en de versierselen die horen bij de onderscheiding opgespeld te krijgen. Ook daarvan zal dit jaar, in ieder geval komende weken, geen sprake zijn, ook al stond 24 april daarvoor in de agenda.

In plaats daarvan zal de burgemeester eind volgende week en de dagen daarop, telefonisch contact nemen met de Schiedammers voor wie een onderscheiding is aangevraagd en van wie die aanvraag is gehonoreerd. Lamers zal deze mensen dan daarvan op de hoogte stellen, want meestal weten zij van niets; mensen uit hun omgeving hebben hun verdiensten bij de gemeente aangekaart.

Na het belletjje zal een presentje van de burgemeester volgen, thuisbezorgd bij de gelukkigen.

Later in het jaar, als de gang van zaken in stad en land is genormaliseerd, zal er een feestelijke bijeenkomst georganiseerd worden voor de gedecoreerden. Waarschijnlijk, stelt een woordvoerder van de gemeente. "Dit is gezamenlijk of in besloten kring." Zo blijft het dus mogelijk ook extra lang feest voor de gedecoreerden. De gemeentewoordvoerde rwil nog niet bekendmaken om hoeveel mensen het gaat. ​


Gerelateerd