'Onze diversiteit is onze kracht'

05-05-2016 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - De traditionele dodenherdenking bij het moment in de Plantage is gisteren druk bezocht. Zo'n vierhonderd mensen verzamelden zich om de burgers en militairen te herdenken die in oorlogen of bij vredesoperaties zijn omgekomen. En om stil te staan bij hoe de vrede te realiseren en bewaren.

Opmerkelijk was dat burgemeester Cor Lamers dit keer aandacht besteedde aan de treinramp, die op 4 mei 1976 plaatsvond en waarbij 24 mensen omkwamen. “Op deze bijzondere dag wil ik ook hier bij stil staan, omdat deze ramp nauw verbonden is met de geschiedenis van onze stad.”

Een andere opvallende vermelding in de toespraak van de burgemeester was er voor de Stolpersteine. Deze 'struikelstenen' gedenken, in het trottoir van hun voormalige huizen, de mensen die in de oorlog door de nazi’s zijn 'weggehaald'. Opgepakt vanwege hun geloofsovertuiging, fysieke beperking of seksuele geaardheid. “Het is goed dat dit wordt gemarkeerd, dat deze mensen niet worden vergeten. Zodat wij niet alleen vandaag, maar het gehele jaar de waarde van vrijheid blijven herkennen.” In 2014 zijn de eerste stenen gelegd, nu zijn het er 48 en er komen er nog bij. Een confronterend aantal, aldus Lamers.

Het landelijke thema van de dodenherdenking is 'geef vrijheid door'. Dat is iets wat nu speelt, stelt de burgemeester. “En helaas ook nog in de toekomst zal blijven spelen. Daar worden wij met de recente aanslagen in Parijs, Brussel, Ankara, Istanboel, met de voortdurende oorlog in Syrie, met aanslagen op vliegtuigen zoals de MH17, of waar dan ook ter wereld, direct mee geconfronteerd.” (..) “Terroristen zijn erop uit om mensen tegen elkaar op te zetten. Om onrust in de samenleving te veroorzaken.” Die onrust mag volgens Lamers niet omslaan in onlusten, maar moet uitmonden in een verzet tégen dat geweld. “Dat we met respect en tolerantie in een samenleving kunnen leven, waar ruimte is voor iedereen.

Dat is nodig, stelt de burgemeester. “Want met oorlogen en conflicten wereldwijd zoeken vluchtelingen hun toevlucht naar een veiliger omgeving.” Zo komt de oorlog dichtbij, hoe ver weg deze geografisch ook lijkt. Juist op die momenten kan Schiedam tonen wat een samenleving kan. “Dat wij als Schiedammers niet alleen in vrijheid kunnen leven, maar dat wij anderen dat ook gunnen.” De kracht van Schiedam zit hem in onze diversiteit. “Alleen met verdraagzaamheid en respect staan wij boven het onrecht in de wereld en kunnen wij laten zien dat terreur nooit zal overwinnen.”

 


Gerelateerd