Categorieën

Service

'Ontspannen sfeer' bij inloop vluchtelingenopvang

'Ontspannen sfeer' bij inloop vluchtelingenopvang
Wonen

'Ontspannen sfeer' bij inloop vluchtelingenopvang

  • Redactie
  • 15-01-2016
  • Wonen
'Ontspannen sfeer' bij inloop vluchtelingenopvang

SCHIEDAM - 'In een vrij ontspannen sfeer' verlopen de gesprekken tussen bewoners van huizen in de directe omgeving van de Willem Passtoorsstraat en vertegenwoordigers van de gemeente Schiedam. Dit stelt een woordvoerder van de gemeente zojuist.

Hij schat dat tot dusver een zeventig bewoners uit de directe omgeving van de school in de Passtoorsstraat kennis zijn komen nemen van de plannen met het pand. Het is de bedoeling dat vanaf maart vijftig nieuwkomers in Nederland in het gebouw een tijdelijk onderkomen vinden. De buurtbewoners worden te woord gestaan door ruim twintig gemeentemedewerkers en raadsleden.

"Het blijkt maar weer dat de reacties op sociale media niet representatief zijn voor wat de meeste mensen er van vinden", aldus de woordvoerder. Reacties variëren van 'ik ben het er niet mee eens' tot een laconiek 'van mij mogen ze komen'.

Informeren is het doel van de gemeente met de sessies vandaag. "Ik heb de indruk dat mensen met meer kennis de deur uitstappen dan toen ze binnenkwamen", aldus de woordvoerder. Het helpt volgens hem om uit te leggen dat het niet om een AZC gaat met asielzoekers, maar om een gemêleerde groep mensen die een status in Nederland hebben verworven. Een belangrijke zorg van de bewoners is de mogelijke waardedaling van hun koophuis.

Ook andere klachten komen naar voren, nu mensen de kans krijgen deze direct aan bijvoorbeeld de burgemeester voor te leggen. "Zo blijkt iets wat hier speelt het gebrek aan parkeerruimte." Dit speelt voor bewoners van de drie flats aan de Louis Raemaekersstraat en de Johan Braakensiekstraat.

De bijeenkomsten zijn alleen toegankelijk voor bewoners die een persoonlijke brief van de gemeente ontvingen. Daartoe behoren behalve de flatbewoners ook mensen die kortgeleden een huis betrokken in de straten direct tegenover de ingang van de school en die iets langer geleden een huis kochten in het blokje nieuwbouw 'voorbij' de Parkweg. In totaal gaat het om ruim zeshonderd huizen.

Om zeven uur vanavond is de laatste sessie. De woordvoerder rekent dan op een flinke toeloop van buurtbewoners die op de dag aan het werk waren.