Categorieën

Service

Ombouw Koemarkt proefproject in bouwimpuls

Ombouw Koemarkt proefproject in bouwimpuls
Wonen

Ombouw Koemarkt proefproject in bouwimpuls

  • Reactie
  • 29-03-2016
  • Wonen
Ombouw Koemarkt proefproject in bouwimpuls

Van Steenderen (midden links) samen met andere wethouders en vertegenwoordigers van partijen in de City Deal

DEN HAAG / SCHIEDAM - De gemeente Schiedam heeft samen met zes andere uit de wijde regio een 'City Deal Binnenstedelijk Bouwen en Transformatie’ gesloten. Met deze deal willen zij, samen met partners, een impuls geven aan de nieuwbouw van woningen en andere voorzieningen in de zeven steden.

Een van de voorbeeldprojecten die worden aangepakt is de transformatie van de Koemarkt en omtrek. Dit project wordt gezien als visitekaartje voor de stad, omdat het de entree van de binnenstad betreft, en kreeg de naam Schiekwartier. Eerder al werd een zogenaamde Dromenlab geopend om de planontwikkeling een impuls te geven met ideeën uit de stad. De omvorming van het gebied tot een echte binnenstadsentree vormt een complex project, daar daarom prima past in de collectieve aanpak van de overeenkomst met de zes andere Zuid-Hollandse steden.

Partners in de overeenkomst zijn het Rijk, de provincie Zuid-Holland, Bouwend Nederland, Vastgoedbelang, vereniging Deltametropool, Neprom, IVBN, Watertorenberaad en de Bank Nederlandse gemeenten. Afgelopen donderdag tekenden zij in Den Haag de gemaakte afspraken. Zij willen samenwerken om te kunnen voldoen aan de grote nieuwbouwopgave die er ligt: tot 2030 zijn er naar verwachting 230.000 extra woningen nodig in de steden van de Zuidelijke Randstad. Om daarin te voorzien is herontwikkeling van leeggekomen gebieden en gebouwen noodzakelijk.

Wethouder Alexander van Steenderen is enthousiast over de 'City Deal'. “Het zal de ontwikkeling van het Schiekwartier beter uitvoerbaar maken." Door de inspanningen tussen en samenwerking door de verschillende overheden, marktpartijen en investeerders, moeten beperkingen en belemmeringen in de nieuwbouw, eerder worden gesignaleerd en eenvoudiger worden weggenomen. "Ik hoop ook op meer investeringsbereidheid in het gebied”, aldus Van Steenderen.

De zeven gemeenten hebben ieder een eigen transformatieopgave opgesteld die ze willen volbrengen. Er zijn bewust verschillende soorten projecten (kantoren, zorgvastgoed, bedrijventerreinen en havengebieden) gekozen om als voorbeeld te dienen voor de belemmeringen die opgelost moeten worden. De zes gemeenten die samen met Schiedam de City Deal tekenden zijn: Rotterdam, Den Haag, Leiden, Dordrecht, Alphen aan den Rijn en Gouda.