Categorieën

Service

OM wil Schiedammer in cel voor afpersen voetbaltrainer

OM wil Schiedammer in cel voor afpersen voetbaltrainer
Nieuws

OM wil Schiedammer in cel voor afpersen voetbaltrainer

  • Cerberus/Frederique Rijneveen
  • 01-12-2021
  • Nieuws
OM wil Schiedammer in cel voor afpersen voetbaltrainer

SCHIEDAM- De twintigjarige M.C. uit Schiedam ontkende vandaag in de Rotterdamse rechtbank dat hij geprobeerd heeft een voetbaltrainer af te persen voor één miljoen euro. Niet de Schiedammer, maar een vage kennis zou de dreigberichten hebben verstuurd, zei hij. Toch eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van negen maanden tegen hem.

De Schiedammer zou in de nacht van 17 op 18 augustus van dit jaar het eerste dreigbericht via Whatsapp naar een voetbaltrainer uit Vlaardingen hebben gestuurd. De man moest binnen 48 uur een miljoen euro in bitcoin betalen, anders zouden zijn dochter, vrouw en schoonzus ‘de pijp uitgaan’. Later die dag volgden meer berichten: 'We tolereren geen grapjes. Je dochter is de eerste’. 

De appjes werden verzonden vanaf een blauwe Samsung-telefoon. Op het toestel bleek de Schiedammer te zijn ingelogd op Snap Chat. Op dat account trof de politie de link naar de bitcoinwallet aan waarnaar het slachtoffer het bedrag naar moest overmaken. "Ik heb daar niets mee te maken’’, zei C. Dat vond de rechter vreemd, omdat C.’s dna wel op de zijkant en het beeldscherm zat.

Volgens de Schiedammer is hij per ongeluk op de Samsung gaan zitten. Dat zou zijn gebeurd toen hij plaatsnam op de bijrijdersstoel van de auto van een vriend van hem. Even daarvoor had daar nog een andere jongen gezeten. "Toen hij uitstapte is waarschijnlijk de telefoon uit zijn zak gegleden. Ik ging op zijn plek zitten en merkte pas dat ik op het toestel zat toen ik zelf uitstapte. Ik heb de telefoon toen opgepakt’’, verklaarde hij.  

Op een andere telefoon van de verdachte werd het nummer van de voetbaltrainer gevonden. Ook werden daarop foto’s van de dochter, vrouw en schoonzus van het slachtoffer aangetroffen. Daar wist C. niets van af. Volgens hem leende hij deze telefoon weleens uit aan een kennis. Maar wie dat was, wilde hij niet vertellen. "Dat kan ik niet.’’

Twee weken voor de dreigberichtjes werd het huis van de voetbaltrainer aan de Hoflaan in Vlaardingen beschoten. Volgens de aanklaagster is dat mogelijk een link met de appjes die het slachtoffer ontving. Een paar uur voor de schoten werd de telefoon van C. in de buurt van die woning gesignaleerd. "Het kan best zijn dat ik erlangs ben gereden. Daarnaast zit een grote weg.’’

Waarom C. de berichten naar de trainer zou hebben gestuurd, werd tijdens de behandeling van de rechtszaak niet duidelijk. Het slachtoffer was zelf niet aanwezig. Ook drie andere mannen zijn nog verdacht in deze zaak. Het onderzoek naar hen loopt nog, vertelde de officier van justitie.

Naast een celstraf eiste de aanklaagster een contact- en locatieverbod met de voetbaltrainer. Ze noemde de verklaringen die C. had afgelegd over de twee telefoons ongeloofwaardig. "Terwijl de verdachte in de auto zat werden er nog dreigberichten verstuurd. Het lijkt me sterk dat die van iemand anders kwamen.’’

Verdachte’s advocaat vroeg om vrijspraak. Volgens hem is er te weinig bewijs dat de Schiedammer wat met de bedreigingen te maken heeft.

De uitspraak is over twee weken.

Zie ook dit artikel van de collega's van Vlaardingen24.