OM: agenten die schoten op man-met-bijl niet vervolgd

16-05-2019 Nieuws Redactie

Foto: FlashphotoNL


ARNHEM - De leden van de aanhoudingseenheid die op 30 mei vorig jaar in Schiedam-Nieuwland op een man hebben geschoten, hebben , rechtmatig gehandeld. Tot deze conclusie komt het Openbaar Ministerie (OM) na een onderzoek door de Rijksrecherche. De politiemensen hebben uit noodweer gehandeld, zo stelt het OM.
 
Politiemensen gingen naar de Van den Tempelstraat na een melding dat er op het balkon van een flat een man met een mes of hakbijl stond te zwaaien. De agenten hadden de indruk dat de man zichzelf iets aan wilde doen. Hij bleek niet aanspreekbaar. Een aanhoudingseenheid ging daarop, met een diensthond, de flatwoning binnen. De man, naar later bleek een Syrische vluchteling met psychische problemen, stak vervolgens met het mes op de diensthond in. Hij maakte ook stekende bewegingen in de richting van de leden van de aanhoudingseenheid. Nadat inzet van een taser niet het gewenste effect had en de man met het mes bleef zwaaien, is door drie leden van de aanhoudingseenheid op de man geschoten. Hij is hierbij gewond geraakt en later aan zijn verwondingen overleden.

De Rijksrecherche heeft, zoals gebruikelijk, een onderzoek ingesteld naar het gebruik van het dienstwapen. Omdat twee leden van de aanhoudingseenheid werkzaam zijn bij de Koninklijke Marechaussee (KMar), is het Rijksrecherche onderzoek gedaan onder leiding van het OM in Oost-Nederland.

Het OM is van oordeel dat de leden van de aanhoudingseenheid een beroep kunnen doen op noodweer. De man moest, gezien zijn gemoedstoestand en de dreiging die van hem uitging - voor zichzelf en voor anderen -  onder controle worden gebracht. Daarbij hebben de leden van de aanhoudingseenheid het geweld tegen de man opgebouwd. De diensthond is pas ingezet nadat de man niet reageerde op aanspreken. Er is pas geschoten nadat andere methoden, zoals de taser, geen effect sorteerden, waarbij bovendien laag op het lichaam van de man is gericht.

Alles afwegende is het OM van oordeel dat de leden van de aanhoudingseenheid een beroep kunnen doen op noodweer. Er wordt daarom geen strafvervolging tegen hen ingesteld, zo maakt het OM vandaag bekend. De nabestaanden van de man en de betrokken politiemensen zijn van deze beslissing in kennis gesteld.

Lees ook dit artikel over de toedracht van het steek- en schietincident.


Gerelateerd