Noorse lijndienst langs Maasboulevard

14-06-2018 Nieuws Kor Kegel

Norlines bunkert bij Titan LNG; foto: Ries van Wendel de Joode


SCHIEDAM – Voor de nieuwe lijndienst tussen Rotterdam en de Noorse kust worden twee schepen ingezet, die elke twee weken langs Schiedam varen. De MV Kvitnos en de MV Kvitbjorn zullen vloeibaar aardgas (LNG) bunkeren in de Prins Willem-Alexanderhaven en dat is de achterste tak van de Eemshaven, schuin tegenover het Hoofd. Liefhebbers van de scheepvaart krijgen er op de Maasboulevard weer wat te bespreken bij.

Op de City Terminal op havennummer 2790 hebben Titan LNG en het Havenbedrijf Rotterdam een tijdelijke locatie ingericht, waar door LNG (vloeibaar aardgas) aangedreven zeeschepen de brandstof kunnen inslaan. De bunkerlocatie blijft voor markt beschikbaar totdat Rotterdam Shortsea Terminal (RST), een volle dochter van Steinweg-Handelsveem, begint met de uitbreiding van de City Terminal.

Het havenbedrijf is groot voorstander van het gebruik van LNG. Het werkt hard aan de energietransitie in de Rotterdamse haven en stimuleert de overgang van stookolie naar LNG als brandstof voor de scheepvaart.

Het initiatief voor de nieuwe tweewekelijkse lijndienst ligt bij rederij Nor Lines, eigendom van de van origine IJslandse rederij Samskip. Haar multifunctionele zeeschepen Kvitnos en Kvitbjorn doen veertien Noordse havens aan, waaronder Trondheim, Tromso en Bergen. Ze hebben een capaciteit van vijftienhonderd rorometers; 122 teu containers, vijftienhonderd ton gekoeld ruim en een zware ladingkraan met een heavylift-capaciteit van tachtig ton.


Gerelateerd