Nolenslaan biedt fijne mix

22-05-2016 Nieuws Han van der Horst

Nolenslaan, vandaag

COLUMN - De Mgr. Nolenslaan vierde gisteren met trots dat plaveisel en straatmeubilair geheel waren vernieuwd. Woensdag doen de winkeliers het dunnetjes over, omdat zich dan over de lengte van de straat een braderie zal uitstrekken.

Van leegstand is op de monseigneur Nolenslaan geen sprake. Lege etalages zijn er zo nu en dan wel eens, een maand of wat te zien, maar dan is er altijd een ondernemer die brood ziet in zo'n stek. Hij komt zelden bedrogen uit, want het is er altijd druk, tegenwoordig ook op zondag, want de Action en de beide supermarkten zijn dan geopend. Dat voorbeeld wordt door steeds meer zaken gevolgd. En wie vermoeid is van het winkelen, kan op verschillende plekken een kop koffie met een broodje of ander toebehoren krijgen. Zelfs de visboer heeft tafeltjes en stoeltjes voor wie trek heeft.

Waaraan is het succes van de Nolenslaan te danken? Waarom komt daar wel van de grond wat op de Hoogstraat steeds weer mislukt? Een belangrijk element is in ieder geval de goede samenwerking van de winkeliers, die heel goed beseffen dat zij gezamenlijke belangen hebben en dan ook voor elkaar opkomen als het nodig is, bijvoorbeeld in gesprekken met de gemeente. Toch is dat niet de hoofdoorzaak. De Nolenslaan heeft het voordeel dat zij een volkrijke wijk doorsnijdt. Het is een buurtwinkelcentrum en dat biedt een stevige basis voor meer. Er zijn genoeg passanten onderweg om een Zeeman een fietsenwinkel te exploiteren, een Action en een Cash Converters.

Tegelijkertijd wordt het winkelcentrum omgeven door een zeer multiculturele bevolking, die de smaken van thuis niet vergeten zijn. Je vindt er dan ook een Turkse, een Poolse en een Caribische supermarkt. Van de twee bakkers oefent er een zijn vak uit volgens de oud-Nederlandse, de andere volgens de Turkse traditie.

Daardoor is de Nolenslaan nu een plek die een nieuw soort klanten trekt: mensen die graag koken en op zoek zijn naar ingrediënten die je niet zo een-twee-drie bij de AH of de Jumbo aantreft. De kans dat je dan in Nieuwland slaagt, is groot, terwijl je er tegelijk terecht kunt voor je dagelijkse boodschappen.

De Hoogstraat moet overleven in een veel lastiger omgeving. Die heeft van oudsher geen wijk- maar een centrumfunctie. De meeste Schiedammers noemen een bezoek aan het centrum 'naar de stad gaan'. Vervolgens maken zij een vergelijking met andere steden in de buurt, zoals Rotterdam, Vlaardingen of zelfs Naaldwijk, waar je over de snelweg in tien minuten naar toe rijdt. Je parkeert dan gratis aan de rand van een prachtig winkelhart, waar de Schiedamse binnenstad momenteel op geen enkele manier aan kan tippen. Voor wie met de auto uit winkelen gaat, is de keuze dan gemakkelijk, ook al kun je tegen gunstige tarieven in de Schiedamse parkeergarages terecht. De Nolenslaan heeft al die problemen niet. Je kunt er – net als in het winkelcentrum Spaland – gratis je auto kwijt.

Dat geeft zo'n straat een voorsprong. En dan is het winkelaanbod ook nog een beetje exotisch. Fijne mix.Gerelateerd