Categorieën

Service

Nog zo'n rijtje met Schiedam in de top-10: miljonairs

Nog zo'n rijtje met Schiedam in de top-10: miljonairs
Nieuws

Nog zo'n rijtje met Schiedam in de top-10: miljonairs

  • Redactie
  • 09-01-2021
  • Nieuws
Nog zo'n rijtje met Schiedam in de top-10: miljonairs

SCHIEDAM – Je hoort in Schiedam nogal eens zeggen dat ‘we’ veel, te veel, in de verkeerde rijtjes staan. Nu, hier volgt nog een rijtje waarin Schiedam zich een plekje verwerft in de top-10 van Nederlandse gemeenten. Het is aan de lezer om uit te maken of het hier om een ‘verkeerd’ rijtje gaat.

We hebben het over miljonairs. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt hun aantal bij, met alle mitsen en maren die er bij aan te tekenen zijn, want komt ieder uit voor haar of zijn vermogen, is geld wit verdiend? Maar goed, uitgaande van die cijfers behoort Schiedam tot de Nederlandse gemeenten met de minste miljonairs. Is dat goed, is dat slecht? In ieder geval is er niet veel reden voor afgunst.

Precies één procent van de Schiedammers mocht zich op 1 januari 2019 in de definitie van het CBS tot de miljonairs rekenen. Van de toen 36.100 huishoudens in Schiedam zijn er afgerond op honderdtallen vierhonderd met een vermogen van een miljoen of meer. Wederom afgerond komt het CBS dan tot één procent. Het echte aantal Schiedamse miljonairs zal dus ergens rond de 360, 370 liggen.

In heel Nederland zijn 223.000 miljonairshuishoudens; dat is 2,8 procent van alle huishoudens.

In Purmerend, Lelystad en Vlissingen is net zo’n groot deel van de huishoudens dusdanig in bonus dat het miljoen wordt aangetikt als in Schiedam. Heel veel gemeenten met minder miljonairs zijn er in het land niet: In Almere, Pekela en Westervoort (‘achter’ Arnhem) komt het aantal miljonairshuishoudens op 0,9 procent. In Heerlen, Den Helder, Landgraaf en Nissewaard (da’s dichtbij: Spijkenisse eo.) is dat 0,8 procent. In andere gemeenten in de mijnstreek in Limburg zijn relatief echt de minste miljonairs te bekennen: in Brunssum 0,6 procent en in Kerkrade 0,5 procent. Zij vormen dus de top-13 van gemeenten met relatief het minste aantal miljonairs.

Hoe zit het met de directe omgeving van Schiedam? Rotterdam is niet geheel onverwacht ook een gemeente met betrekkelijk weinig vermogensongelijkheid: 1,4 procent van de huishoudens is daar miljonair. Maar omdat het om een grote stad gaat met 313 duizend huishoudens, gaat het toch om 4600 miljonairs.

Vlaardingen is te vergelijken met Schiedam: 1,1 procent miljonairs. Delft: 1,7 procent. Maar Lansingerland: 4,8 procent.

Onder de gemeenten met de meeste miljonairs weinig verrassingen, op het saaie af: natuurlijk Heemstede, Rozendaal, Blaricum, Wassenaar, Laren (met 21,4 procent miljonairs, hoe bestaat het!). Koploper is Bloemendaal, waar bijna een op de vier huishoudens (23,3 procent) een miljoen of meer waard is. Nou ja, in euro’s uitgedrukt dan. Wat zou je daar om de markt voor een vissie of een pondje kersen betalen?

Maar de meeste miljonairs wonen in Amsterdam; in Bloemendaal zijn 7400 huishoudens (waarvan dus 2200 miljonairs). Van de 440 duizend Amsterdamse huishoudens is dan wel niet meer dan 3,6 procent in het bezit van een miljoen of meer, maar dat staat wel voor 16,4 duizend huishoudens.

In het bezit of vermogen is door het CBS de waarde van de eigen woning meegeteld, min de hypotheekschuld – als die er is. Onder de miljonairs blijkt zestig procent van het bezit gestoken in woningen en ander onroerend goed.

Het aantal miljonairs in Nederland groeit gestaag. In 2006 waren er tegen de 130 duizend miljonairs in het land. Er is echter een maar: de geldontwaarding. Wordt rekening gehouden met de prijsontwikkeling, dan is het aantal miljonairs in vergelijking met 2006 nu geen 223 duizend maar 160 duizend. Daarmee is het aantal extreem rijken in 2019 voor het eerst terug op het niveau van 2008, voor de grote economische crisis.