Nieuwe plattegronden in Schiedam op de kaart

12-04-2022 Nieuws Redactie

Illustratie van twee struikelstenen die ook op de voorkant van het rapport staat, door Jan van Kampenhout, Gemeentearchief Schiedam; foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - Op de website I: www.schiedamopdekaart.nl is de geschiedenis van de stad te ontdekken. Over een satellietfoto zijn routes, belangrijke punten en plattegronden te projecteren. Per straat is met de rechtermuisknop lokaal nieuws en afbeeldingen te vinden. En nu zijn vier nieuwe kaarten toegevoegd.

De twintigste eeuw is nu vertegenwoordigd met kaarten uit 1939, 1950, 1965 en 1985. Zo is de groei en de veranderingen in wijken in Schiedam goed te zien. Op de kaart uit 1939 zijn bovendien de schuilkelders uit 1941 ingetekend. De nieuwe plattegronden vormen volgens de gemeente 'een mooie aanvulling' op de al eerder ingevoerde ‘bekende’ kaarten; die van Jacob de Gheyn uit 1598, Rutger van Bol’Es uit 1770, J. Kuyper uit 1869 en die van J.K. Dominicus uit 1900.

De kaarten kunnen in meer of mindere transparantie over een actuele luchtfoto worden getoond en er kan ook in- en uitgezoomd worden. Per straat kunnen foto’s uit het online fotoarchief worden bekeken. Schiedam op de kaart is sinds de lancering in 2011 steeds uitgebreider. Zo zijn vele monumenten, gevelstenen, kunst in de openbare ruimte en natuurlijk de molens beschreven.