Nieuwe huisstijl gemeente is zonder lijntjes rond leeuw van Henegouwen

01-02-2018 Nieuws Kor Kegel

SCHIEDAM – De leeuw van Henegouwen blijft het meest herkenbare beeld in het nieuwe logo van de gemeente Schiedam, evenals de stadskleuren geel en zwart, maar de stripachtige lijntjes rond het logo verdwijnen. Er zijn meer subtiele veranderingen. Je moet ze echt naast elkaar zien om de tien verschillen te ontdekken.

Het gemeentebestuur wilde een modernere huisstijl, die de openheid van de gemeente en de dialoog met de Schiedammers beter verbeeldt. De harde lijntjes rond het oorspronkelijke logo passen daar niet in. “Een heldere huisstijl leidt tot effectieve communicatie en faciliteert het tonen van trots op het DNA van de gemeente. Een goed contrast tussen de huisstijl van de gemeente Schiedam en de stadstijl S’DAM is het uitgangspunt om afzenderschap en verantwoordelijkheid voor gemeentelijke communicatie te waarborgen”, staat het tamelijk plechtstatig in het Stijlboek dat burgemeester en wethouders hebben opengeslagen voor de gemeenteraad.

De verfriste huisstijl komt tot uitdrukking in logo, vormentaal, typografie en kleur. Het nieuwe logo is geworteld in de historie van de stad Schiedam. Het stadswapen gaf de visuele richting. Optimalisatie en visuele vereenvoudiging van kroon en schild zorgen voor een krachtig en duurzaam logo, vindt het college van B&W.

De leeuw op het wapen is de leeuw van Henegouwen en heeft alles te maken met de stichteres van de stad Schiedam, Aleida, gravin van Henegouwen. De geblokte dwarsbalk in rood en wit blijft in het nieuwe logo diagonaal over het schild lopen. Deze cotisse blijft met de leeuw verbonden.

Bij de nieuwe huisstijl hoort ook een vlag. De zwart-gele vlag wordt volgens het college omarmd door de Schiedammers. Het vlag-element komt voortaan in elk communicatiemiddel van de gemeente tot uiting in drie gele strepen. “Echt Schiedams”, zegt het college. “Schiedams heldergeel staat voor Schiedammers en de historie van Schiedam.”

Daarnaast gaat de gemeente vier steunkleuren gebruiken. Het ondersteunende kleurenpalet vindt zijn oorsprong in het DNA van de gemeente. Blauw staat voor water, molens en haven. Groen staat voor natuur en wonen. Rood staat voor jenever, ondernemen en bereikbaarheid. En paars staat voor kunst, cultuur en Liduina, de stadsheilige. “Het ondersteunende kleurpalet geeft vrijheid en ruimte om verschillende communicatieboodschappen een kleuraccent te geven.”