Namaste krijgt een 'kleintje'

16-02-2017 Nieuws Redactie

Namaste met jong; foto: Diergaarde Blijdorp

ROTTERDAM -  Even voor twaalven op dinsdagavond is Namaste, Indische neushoorn te Blijdorp, bevallen van een kleintje. Het babytje van enkele tientallen kilo's maakt het goed. En moeder Namaste ook.

Het geslacht van de kleine is nog niet bekend. De neushoornbaby is al voor publiek te zien in het dikhuidenverblijf Taman Indah. Bezoekers kunnen op kraamvisite komen, op voorwaarde dat alles goed blijft gaan. De nodige fans maakten de bevalling in de diergaarde mee via de webcam.

De verzorgers kregen dinsdagavond in de gaten dat de bevalling aanstaande was. Namaste was erg onrustig en ze wilde niet eten. Ze werd op de voet gevolgd via de cams. De verzorgers waren uiteindelijk niet bij de bevalling; Namaste kon dat op eigen kracht af.

De kleine kon binnen drie kwartier al op eigen benen staan en heeft ook al gedronken. Daarna maakte het kalf al een paar rondjes in het kraamverblijf: een pittig beestje dus. Vader Gujarat is al enige tijd geleden terugverhuisd naar Planckendael in België.

Namaste is een ervaren moeder die eerder zes gezonde jongen ter wereld bracht: vier zonen en twee dochters.

Indische neushoorns komen alleen nog voor in enkele reservaten in Noord-India en Nepal. In hun natuurlijke leefgebied worden zij bedreigd door stroperij vanwege hun lucratieve hoorn. Gelukkig nemen hun aantallen de afgelopen jaren weer toe dankzij goede beschermingsmaatregelen.Gerelateerd