Museumweek met gouden randje

16-04-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - Het is Nationale Museumweek. Het Jenevermuseum en de Museummolen organiseren dezer dagen verschillende activiteiten 'met een gouden randje'. Zo is er deze week in het Jenevermuseum een likeurtje met echt bladgoud te proeven. De Museummolen pakt uit met een pronkstuk: het schaalmodel van molen De Nieuwe Palmboom.

Wie na het likeurtje met de naam 'Bruidstranen' in is voor meer gouden randjes, kan een bijzondere vergulde jeneverfles bezichtigen. Die fles lag lange tijd in het depot ‘onder het stof’. Het is een exemplaar ooit uitgegeven door distilleerderij De Kuyper. Verdere informatie over de herkomst van dit oude fraaie object ontbreekt. Navraag bij de distilleerderij leverde niets op.

Op de derde zolder van het museum is een tijdelijk expositie ingericht over de oud-Schiedamse distilleerderij Meder (1795-1969). Hier zijn verschillende gedecoreerde flessen van deze firma te zien. Waaronder een afgeplatte voorraadfles met een ‘stichtelijke’ tekst aan de ene zijde: “God heeft de wyn als medicyn geschonken brengt pyn scaedlek venyn, teveel gedronken” opgenomen. Aan de andere zijde is een drinkscène uit een taverne te zien.

Woensdag is er om vier uur een mini-tour langs de vergulde fles, de Meder-tentoonstelling en de Bruidstranen in het Proeflokaal.

Molenaars geven tijdens de museumweek dagelijks mini-rondleidingen van twintig tot dertig minuten en vertellen van alles over het schaalmodel van De Nieuwe Palmboom. Wie de maker is, hoeveel werk het is geweest en of het schaalmodel ook echt werkt… De mini-rondleidingen starten om kwart over een en om kwart voor drie.

Komend weekend leest de Voorleesbrigade korte molenverhalen voor op de derde museumverdieping van de Museummolen.


Gerelateerd