Motorschip Kabouter wordt atelier en expositieruimte

12-02-2020 Nieuws Redactie

Rob van der Ven aan het werk in de Kabouter; foto's: De Schiedamse Molens


SCHIEDAM - De stad wordt een bijzondere voorziening voor kunstenaars rijker: vrachtschip Kabouter wordt omgebouwd tot atelier en expositieruimte.

"Industriële geluiden stijgen op uit het ruim van vrachtschip Kabouter", zo meldt De Schiedamse Molens in een feestelijke mededeling. "Er wordt namelijk hard gewerkt aan het gebruiksklaar maken van een atelier en expositieruimte, waar wisselende kunstenaars enige tijd kunnen werken. En mogelijk ook wonen, aangezien ook het oorspronkelijke
schippersverblijf in het achteronder daar weer geschikt voor wordt gemaakt."

De Kabouter is eigendom van De Schiedamse Molens. Sinds jaren ligt het motorschip een beetje werkloos te wezen, pal naast molen De Palmboom. "In de tijd dat deze molen nog in gebruik was als werkend korenmolenmuseum zijn er graansilo’s in het schip geplaatst. Inmiddels is het ambachtelijk maalbedrijf alweer jaren gehuisvest op molen De Vrijheid, waar genoeg opslagcapaciteit is in de molen."

Maar de Kabouter krrijgt een nieuwe bestemming. De molenstichting geeft de eer aan de Schiedammer Rob van der Ven, ambachtelijk kunstenaar maar ook actief op de Schiedamse molens, in dienst van Restauratie Werkplaats Schiedam. "Zo kwam ik in aanraking met de Kabouter. Nadat in 2018 een Artist in Residence-project in molen De Drie Koornbloemen geen vervolg kreeg, zag ik hier de ideale plek om dichtbij de molens maar toch apart, een voortzetting van dat project te realiseren.” Een Artist in Residence is een kunstenaar die tijdelijk op een bijzondere plek verblijft om te werken en mogelijk ook om te wonen. Dit kunnen ook kunstenaars van buiten de stad zijn, die bijvoorbeeld een beurs verwerven voor een bijzonder project.

“Het is de bedoeling dat toekomstige gebruikers geïnspireerd raken door het schip, de naastgelegen molens en de stad Schiedam”, aldus Van der Ven. “Daarbij maken zij
een reeks werken die aan het eind van hun verblijfsperiode ten toon wordt gesteld.”

Om plaats te maken voor de atelier- en expositieruimte zijn vier van de acht ingebouwde silo’s uit het schip verwijderd. Daardoor beschikt de Kabouter dus nog steeds over vier overgebleven graansilo’s, mocht er toch nog eens op De Palmboom worden gemalen. Dat is iets wat Van der Ven als kunstenaar met een hang naar het ambachtelijke aanspreekt. Omdat alle stadsmolens aan het water liggen, zou het schip ook tijdelijk bij De Noord, De Kameel of De Walvisch kunnen aanmeren voor een speciale activiteit.

Bekijk de foto's