Categorieën

Service

Motie kinderpardon op agenda gemeenteraad

Motie kinderpardon op agenda gemeenteraad
Nieuws

Motie kinderpardon op agenda gemeenteraad

  • Kor Kegel
  • 17-01-2019
  • Nieuws
Motie kinderpardon op agenda gemeenteraad

Waarom kinderen verbannen?

SCHIEDAM – Volgt de Schiedamse gemeenteraad het initiatief van de raad van Meierijstad? Daar werd vier weken geleden een motie aangenomen om op te komen voor de vierhonderd kinderen die in Nederland geworteld zijn, maar bedreigd worden met uitzetting naar een land waarvan ze de taal niet of nauwelijks spreken. 
De Brabantse gemeente Meierijstad heeft de motie rondgestuurd naar de leden van de Tweede Kamer en de 354 andere gemeenten in Nederland. Ook in Schiedam staat de motie op de lijst van ingekomen stukken van de gemeenteraad. De motie beoogt dat Mark Harbers als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een oplossing zoekt voor de met uitzetting bedreigde kinderen, “bijvoorbeeld door versoepeling van het meewerkcriterium van het Kinderpardon.”  

Dat meewerkcriterium is namelijk een onding. Je komt alleen in aanmerking voor het Kinderpardon, als je eerst meewerkt aan je uitzetting. Werk je niet mee, dan is er geen Kinderpardon. Maar als je wel meewerkt, ben je nog nergens zeker van en is het nog je eigen schuld als je straks in het land van je ouders woont.  

De driepersoonsfractie van Hart voor Schijndel had de motie ingediend en in de gemeenteraad van Meierijstad kreeg de motie steun van TEAM, de SP, de PvdA en D66, tezamen goed voor achttien zetels. Tegen stemden CDA, VVD, Lijst Blanco en Gemeentebelang Meierijstad, tezamen twaalf zetels. Het betekende dat de coalitie niet eensgezind was. In Meierijstad vormen TEAM, CDA, VVD en PvdA het college van burgemeester en wethouders. Hart voor Schijndel is een oppositiepartij, maar haalde met de motie wel de meerderheid. 
Meierijstad is een jaar geleden ontstaan uit een fusie van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode, gelegen in de meierij van ’s-Hertogenbosch. Het is qua oppervlak de op één na grootste gemeente van Noord-Brabant.  

De raad van Meierijstad overwoog op donderdag 20 december dat kinderen ‘geworteld’ kunnen worden genoemd als ze minstens vijf jaar als minderjarige in Nederland zijn nadat zij een verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Als ze in aanmerking willen komen voor het Kinderpardon, moeten ze eerst meewerken aan het meewerkcriterium, maar dan nog wordt 98 procent van de aanvragen afgewezen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen en uitgezet worden, chronische stress hebben en extreem kwetsbaar zijn. Het gaat om ongeveer vierhonderd kinderen die in Nederland geworteld zijn en beter Nederlands spreken dan de taal van hun ouders. 
De raad van Meierijstad overwoog voorts dat het uitzetten van hier gewortelde kinderen de lokale gemeenschap kan ontwrichten en bovendien de ontwikkeling van deze kinderen geweld aandoe. Daarom moet het kabinet de procedure versoepelen. De kinderen hebben hier in Nederland hun thuis.

Ook in Schiedam zijn er voorstanders van versoepeling van het Kinderpardon en van een minder rigide omgang met het meewerkcriterium. De vraag is nu of zich dat in de gemeenteraad weerspiegelt.