Categorieën

Service

Mooier werk vanaf de Hoogstraat

Mooier werk vanaf de Hoogstraat
Uit

Mooier werk vanaf de Hoogstraat

  • Redactie
  • 07-08-2016
  • Uit
Mooier werk vanaf de Hoogstraat
SCHIEDAM – Mooi Werk, de stichting die gebruik en genot van kunst en cultuur in Schiedam stimuleert, gaat verhuizen. Toepasselijk genoeg krijgen de 'cultuurscouts' een nieuw onderkomen in het hart van het Museumkwartier: in het 'oude' pand van Leen van Es op de hoek tegenover het Stedelijk Museum Schiedam en het Monopole.

Groot voordeel van de verhuizing is volgens directeur Ineke Hagen dat Mooi Werk nu veel meer 'in de loop' komt te zitten. Behalve kantoorruimte biedt het hoekpand Hoogstraat 97 ook ruimte voor ontmoeting en activiteiten voor een grotere groep dan de eigen medewerkers.

“Mensen kennen de cultuurscouts nu vanuit hun eigen wijken en van losse projecten”, zegt Eveline Lamphen, beleids- en communicatiemedewerker van Mooi Werk. “Ons cultuureducatieprogramma is veelal bekend bij de Schiedamse scholen en culturele instellingen. Door onze nieuwe plek op de Hoogstraat kunnen we onze projecten letterlijk etaleren, en meer mensen op de hoogte brengen van alle bijzondere culturele en kunstzinnige activiteiten in Schiedam.”

Bovendien hoopt Lamphen dat het nieuwe onderkomen leidt tot nieuwe vormen van samenwerking met culturele partners in Schiedam. “We werken natuurlijk al samen, maar die samenwerkingen zichtbaar maken is een grote wens.”

Tot dusver werkt Mooi Werk vaak vanuit buurthuizen, wijkcentra en andere instellingen. Zo vinden de kunstgeschiedenislessen van de cultuurscouts plaats in de pastorie van de Heilig Hartkerk, Hof in Zuid en de Ark en zijn er 'projecten op locatie' georganiseerd, zoals het Midsommarfest in Sveaparken en Buurt op je Bord in het glasatelier van Rob van der Ven in Schiedam-West. “Dat blijft ook zo. We werken altijd op locatie met buurtbewoners en dat willen we niet veranderen”, aldus Lamphen. “Maar soms is het fijn om ook een eigen plek te hebben om mensen te ontvangen. Vanuit onze cultuur-educatieve programma's zouden we graag docenten en kunstvakdocenten met elkaar in contact willen brengen. Met een inspirerende spreker het netwerk bevorderen bijvoorbeeld. Daar kunnen we voortaan onze eigen locatie voor gebruiken.” Een ander plan is het houden van een spreekuur voor mensen die meer kunst in de wijk willen hebben of de wijk tot leven willen brengen met kunst. “Het lijkt ons geweldig als er een vast moment in de maand is waarop mensen binnen kunnen komen stappen met ideeën.”

Er wordt hard gewerkt om het pand klaar te maken voor gebruik. De verhuizing staat gepland voor 31 augustus. Dan verlaat Mooi Werk de tijdelijke ruimte die het tijdelijk gebruikte in het Wennekerpand, voorheen in gebruik door het CBK. Vijf jaar hield Mooi Werk kantoor in 'het WP', tot dit voorjaar in de ateliers A en C, die nu door de Bibliotheek Schiedam in gebruik zijn genomen.

Van Doorne en Salari wordt in de Hoogstraat huisbaas van Mooi Werk. Hoogstraat 97 staat ook bekend als het schelpenpand, door de schelpmotieven in de gevels. Ooit was het een mouterij, in 1920 omgebouwd tot werkplaats met woning. Later werd het een winkelruimte voor bedden, witgoed, horloges en sieraden en fietsen.

'Vanaf 1 september is Mooi Werk helemaal over en kunnen we gasten begroeten op onze fijne, nieuwe plek, dichtbij culturele partners zoals het Jenevermuseum, het Stedelijk Museum Schiedam, het Schiedams Boekhuis, het Coöperatiemuseum en Kunst & Caffé in het Monopole', aldus Hagen.

Zij geeft leiding aan een team van zeven mensen; behalve zijzelf zijn dat Bob van der Lugt (cultuurscout/programmamaker), Erik van Duijvenbode (projectleider Cultuureducatie met Kwaliteit), Renske Dzon (cultuurcoach), Femke Wieringa (vormgeving/productie), Petra Warmerdam (gastvrouw/interieurverzorger) en Eveline Lamphen. Verder werkt Mooi Werk met een team van freelancers: kunstenaars, ontwerpers, productiemedewerkers, fotografen en kunstvakdocenten.

Gezamenlijk zullen zij zich in de nabije toekomst met name inzetten voor Kunstenmakers Schiedam. Dat is de naschoolse kunstklas, waar Schiedamse kinderen kennismaken met creatieve workshops. Sinds afgelopen schooljaar zijn de Kunstenmakers toegevoegd aan de wijksport- en cultuurvereniging Nieuwland. De vereniging en de klassen geven kinderen de mogelijkheid te ontdekken waar hun interesses liggen, hun passie uit te leven en hun talenten te ontwikkelen. Zowel op sportief gebied als op cultureel gebied. Kinderen van de vijf basisscholen in Nieuwland kunnen gitaarlessen, theaterlessen en lessen beeldende kunst volgen.

Betrokken partijen zijn met elkaar in gesprek om vanaf januari ook naschoolse kunsteducatie in Groenoord aan te bieden. “Hierdoor krijgen ook kinderen in deze wijk een kans hun talenten te ontdekken en ontwikkelen op een vertrouwde locatie dicht bij huis”, zegt Lamphen.

“Daarnaast willen we nog meer inzetten op ouderenparticipatie. We zijn al actief met de scootmobielroutes (samen met Seniorenwelzijn), onze kunstgeschiedeniscursussen en Koren onder de Molens, onze ouderenkoren. Ook onze buiten beeld-busreizen zijn beroemd!” Maar volgens Lamphen kan er nog veel meer. “Dat willen we gaan onderzoeken en daarna zichtbaar maken op Hoogstraat 97.”

Het openingsfeest daar staat gepland op 15 oktober. Mooi Werk bestaat dan tevens tien jaar.