Categorieën

Service

Molenwereld wil fundamentele discussie over hoogbouw

Molenwereld wil fundamentele discussie over hoogbouw
Nieuws

Molenwereld wil fundamentele discussie over hoogbouw

  • Redactie
  • 11-02-2022
  • Nieuws
Molenwereld wil fundamentele discussie over hoogbouw

SCHIEDAM - The Killer wordt het al genoemd, onder de molenaars en molenliefhebbers van Schiedam. Woonproject de Miller neemt hun molens de wind uit de zeilen, zo vrezen zij. Letterlijk. Maar dat laten ze niet zo maar gebeuren.

Vanmiddag zo in de late namiddag zetten de molenaars op de verschillende Schiedamse molens hun wieken stil, in de rouwstand. Want er is wel reden voor rouw, zo stelt Theo de Rooij, die op productiemolen De Vrijheid vele winduren maakt en productie draait. Zijn molen zal nog niet zo zeer worden getroffen als een zeventig meter hoge woonflat op Plein 40-45 verrijst, maar de drie molens daar direct omheen wel. De Kameel, De Palmboom en De Noord zien het nieuwbouwproject wel gepland in hun molenbiotoop van vierhonderd meter. 

En dat is niet zoals het in Schiedam hoort te gaan, zo vinden stichting De Schiedamse Molens en velen die de molens een warm hart toedragen. Vandaar dat vanmiddag de molens niet alleen in de rouwstand werden gezet, maar ook de zwarte vlag werd uitgehangen. De molens zullen anders dan te doen gebruikelijk dit weekend niet draaien.

Want dan kunnen mensen wel zeggen dat de wind toch meestal uit het zuidwesten komt - en de Miller is gepland ten noordoosten van De Noord en De Palmboom en ten noordwesten van De Kameel - maar consequenties voor de wind in de zeilen gaat het zeker hebben, aldus molenaar De Rooij. Bovendien: “Schiedam gaat prat om zijn historie en zijn molens. Maar wat wordt het plaatje als je de Vellevest af komt rijden, de Noordvest op…?” Dan valt je oog, in plaats van op het panorama met al die molens op een rij, als eerste op een enorme flat. Een gebouw die de molens bijna in het niet doet vallen, zo vreest De Rooij.

Want zeventig meter, dat is twintig meter hoger dan het stadskantoor, en dus heel hoog voor Schiedamse begrippen. En natuurlijk is er wel eens eerder sprake geweest van hoogbouw in Schiedam die het windrecht van de molens in de weg zou zitten. Met de ontwikkelaars van Schieveste is bijvoorbeeld contact geweest, vertelt Paul Sporken van De Schiedamse Molens. “En we zijn ook wel in gesprek geweest over andere bouwplannen. Maar hier heeft het college eigenhandig afspraken gemaakt met een ontwikkelaar zonder dat we zijn gehoord.” Zonder dat zelfs de gemeenteraad is gehoord, zo weet Sporken.

Hij ziet daarom de voorliggende plannen als hét moment om in Schiedam nu echt eens de fundamentele discussie te voeren wat we met de stad en de molens willen. Zijn dat echt die bijzondere monumenten waar mensen vanuit Rotterdam een tochtje Schiedam voor over hebben? Ja, want dat gebeurt steeds meer. Nou, dan moeten we dat stadsbeeld koesteren, aldus Sporken.

Willen we geen klein-Rotterdam worden, dan moeten we paal en perk stellen, zo vindt hij. Want vanuit de ontwikkelaars en bouwerswereld komt steeds meer vraag om te bouwen, ook de hoogte in. Als bij ieder bouwproject moet worden gekeken hoe het de molens in de weg zit en hoe hoog het mag worden, dan kunnen ze bij De Schiedamse Molens nog wel wat mensen aan gaan nemen om dat geheel de komende jaren in goede banen te leiden. “Daarom moeten we nu in Schiedam, in de raad en als stad, maar eens echt bespreken wat we de molens en onze historische binnenstad waard vinden en wat dat betekent voor de bouwplannen in de stad.”

Zie ook dit artikel van eerder deze week.

PS. De kop en laatste regel van dit artikel zijn na eerste plaatsing gewijzigd.