Categorieën

Service

Molendag: Schiedam toont zijn gezicht

Molendag: Schiedam toont zijn gezicht
Nieuws

Molendag: Schiedam toont zijn gezicht

  • Redactie
  • 08-05-2015
  • Nieuws
Molendag: Schiedam toont zijn gezicht

SCHIEDAM - Een beetje onstuimig wordt het morgen wel, maar er is dus in ieder geval wind. Om te genieten van onze acht Schiedamse molens op Nationale Molendag. En als het begint te plenzen, dan kijk je gewoon naar al het mooie binnenin de molens.

Molendag In Schiedam wordt weer een echte toogdag voor de molenliefhebbers - en daar zijn toch praktisch alle Schiedammers onder te scharen. Met bekende activiteiten en een paar nieuwe initiatieven.

Twee molens, de Vrijheid en de Nieuwe Palmboom zijn van tien tot vier vrij toegankelijk. Op de museummolen mogen bezoekers meehelpen in de bediening. Komkids is er aanwezig om de allerkleinsten te onderhouden. Op de Vrijheid wordt de hele dag meel gemalen en bakt een bakker er direct broodjes van.

Op andere molens moet voor toegang worden ingeschreven op een rondleiding. Maar bij de Walvisch is er een pannenkoekenterras. Daar kunnen bezoekers nog eens terugkijken naar Valentijnsdag 1996, de dag van de brand die de molen verwoestte.

Ook op de herbouw van de Kameel wordt teruggekeken. Vanaf die molen valt er morgen te genieten van een geweldig uitzicht op de historische schepen en drijvende stoombok die voor de gelegenheid worden afgemeerd naast de molen. In de Drie Koornbloemen gaat het over de rol van de molen in de jeneverindustrie. In de verschillende molens stellen de molenaars zich voor.

Wie niet alleen ogen, oren en neus - en het hart natuurlijk - maar ook de benen te doen wil geven, kan op de fiets stappen en meedoen met de Wiekentocht. Deze sponsortocht, georganiseerd door serviceclub Lions, voert langs de stadsmolens en door Midden-Delfland en langs de Babbersmolen. Daar is het bezoekerscentrum in aanbouw en wordt gewerkt aan een watereducatieproject. Een deel van de opbrengst van de sponsortocht gaat naar dit project. De Babbersmolen is ook op zondag, tussen tien en vier geopend.