Categorieën

Service

Mogelijke overlast door Paasvuren bij noordoostenwind

Mogelijke overlast door Paasvuren bij noordoostenwind
Nieuws

Mogelijke overlast door Paasvuren bij noordoostenwind

  • Redactie
  • 07-04-2023
  • Nieuws
Mogelijke overlast door Paasvuren bij noordoostenwind

Door de vuren komen schadelijke stoffen in de lucht; foto: DCMR


REGIO - Paasvuren zorgen dit weekend mogelijk voor stankoverlast, meldt DCMR. In het oosten van het land en in Duitsland leeft de traditie om voor en tijdens Pasen grote vuurstapels te laten branden. Bij een matige noordoosten windrichting trekt de rook langzaam over Nederland. In 2018 en 2014 waren de weersomstandigheden tijdens Pasen vergelijkbaar en leidde dit tot klachtengolven.

Tijdens de klachtengolf van voorgaande vergelijkbare jaren werden meldingen doorgegeven zoals het ruiken van verbrand plastic. Hoeveel overlast er ervaren wordt, wordt bepaald door de windrichting, windsnelheid en afstand tot de paasvuren. Ook de natte periode tijdens de voorbereidingen van de paasvuren zorgt mogelijk voor extra hinder. Dit zorgt er namelijk voor dat het hout vochtig is als het wordt aangestoken en daardoor onvolledig verbrand. Hierdoor komen er meer schadelijke stoffen in de lucht terecht, die bij droge omstandigheden normaliter verbranden.

Door de vuren komen schadelijke stoffen in de lucht en neemt de luchtkwaliteit af. Het RIVM raadt af om zware lichamelijke inspanningen te doen als je overlast ervaart, omdat het je longfunctie kan verminderen. Tijdens het branden van de paasvuren kunnen de concentraties fijnstof en roet toenemen. De luchtkwaliteit wordt continu gemonitord.