Mogelijk drugslab in bedrijfspand aangetroffen

07-10-2021 Nieuws Redactie

Uit onderzoek van interventieteam Ondermijning van de gemeente Schiedam en de politie bleek dat er een drugslab in aanbouw was; foto: gemeente Schiedam


SCHIEDAM - De burgemeester heeft dinsdagavond met een spoedsluiting twee bedrijfspanden op bedrijventerrein Nieuw-Mathenesse gesloten. Uit onderzoek van interventieteam Ondermijning van de gemeente Schiedam en de politie bleek dat er een drugslab in aanbouw was. Ook was er sprake van illegale bewoning.

Een bedrijfspand een de Couwenhovenstraat kwam eerder deze week in beeld tijdens een controle van het interventieteam Ondermijning van de gemeente. Gistermiddag nam de politie er een auto in beslag. Daarbij werden in het bedrijfspand meerdere slaapplaatsen aangetroffen. Naast de eigenaresse en een bezoeker bleken er elf mensen te verblijven, waaronder een aantal Colombianen. Een van de ruimtes was ingericht als groot slaapvertrek en werd ook zo gebruikt.

Bij aankomst van de politie trachtten de meeste aanwezigen tevergeefs te vluchten. Vier Colombianen werden door de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) staande gehouden, omdat zij zich niet konden legitimeren. Op de begane grond bevond zich een ruimte met diverse goederen die gebruikt kunnen worden voor het verwerken van harddrugs.

Onderzoek in een aangrenzend pand aan de Nieuw-Mathenesserstraat, dat van dezelfde eigenaar bleek te zijn, wees uit dat men hier vermoedelijk bezig was een cocaïnewasserij op te bouwen. Hoewel er geen chemicaliën werden aangetroffen, is het waarschijnlijk dat het pand werd ingericht voor drugsgerelateerde activiteiten. In de bedrijfspanden werden overtredingen van het Bouwbesluit en het bestemmingsplan geconstateerd en illegale bewoning aangetroffen. De gemeente doet hier verder onderzoek naar. Ook werd de alcoholwet overtreden.

De burgemeester heeft beide panden met een spoedsluiting gesloten. Binnen twee weken volgt het besluit of de panden ook voor langere tijd dicht blijven. Bij een naastgelegen bedrijf werd een onderzoek ingesteld. Ook hier bleek sprake van illegale bewoning.